Väg under vatten– hotell kör gäster med traktor

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2023-05-23

Vägen till hotell Cape East i Haparanda står under vatten. Lösningen? Transfer på ett traktorflak.

– Det är första gången jag kör taxi med traktorn, säger Peter Koivurova.

Kerstin Jonsson drar sin rullväska fram till de rödgula avspärrningarna, som börjar där asfalten ser ut att helt ha svalts av vatten från den närliggande Torneälven.

I slutet av vägen ligger hotell Cape East där Kerstin Jonsson, som är resande säljare från Skellefteå, ska checka in för natten. Men hon behöver inte vada genom vattenmassorna för att ta sig till receptionen, utan får i stället kliva upp på en silverfärgad stege och ta plats på flaket till en traktor.

– Jag trodde inte att gäster eller personal skulle kunna ta sig fram till hotellet, eftersom det ligger så nära älven, säger Kerstin Jonsson till TT i Haparanda medan traktorn plöjer fram genom vattnet på sina stora hjul.

– Jag tycker att det är en otroligt driftig lösning. Men det är ingen stor happening för mig, jag är uppväxt på landet.

”Första gången”

Det är 45-årige Peter Koivurova och hans kollegor som har kallats in för att köra gästerna till och från hotellet. I vanliga fall jobbar han som grävmaskinist.

– Det är första gången jag kör taxi med traktorn, men vad gör man inte för att hjälpa till, säger han.

– Jag har mest fått glada reaktioner, folk är väl nöjda över att de slipper vada genom vattnet.

Den extrema vårfloden, som har fått Torneälven att svämma över sina breddar, har varit ett givet samtalsämne de senaste dagarna, enligt Peter Koivurova som bor i de centrala delarna av staden.

– Man har ju hört på byn att det är många som har hus längs med älvkanten som är oroliga över att få in vatten.

”Nått kulmen”

Spa- och konferenshotellet Cape East ligger på första parkett med storslagen utsikt över älven och finländska Torneå på andra sidan. Hotellchef Maria Hansson tittar ut genom fönstren och konstaterar att det är tur att det inte har kommit ännu mera vatten.

– Jag tror att vi har nått kulmen nu. Men det kommer att ta ett tag innan det sjunker undan. Mycket vatten är det, men det håller sig fortfarande där borta, säger hon och nickar mot älvkanten några tiotals meter bort.

– Vi har haft tät kontakt med räddningstjänsten.

För ett par år sedan satte hotellet in båtar för att hämta sina gäster när vägen låg under vatten. Men Maria Hansson tycker att traktor och släp är en bättre lösning – och räknar med att få lov att fortsätta med den typen av specialtransfer resten av veckan.

– Än så länge är det lite av ett event för gästerna och inga sura miner. Men vi har så klart ringt och varnat i förväg, säger hon.

– Jag har dock tänkt på att det kan bli problem för personer som exempelvis går med rollator, då kan det vara svårt att åka på ett traktorflak. Då får man nog avboka eller ta egen bil.

Strandsatta gäster

Hotellet har också fått några avbokningar från konferensgäster som själva har drabbats av översvämningarna på andra platser längs älven.

– De kommer inte ut ur husen, utan är strandsatta och har inte tillgång till väg för att ta sig hit, säger Hansson.