Flera antisemitiska banderoller runt om i landet

Antisemitiska plakat som förnekar förintelsen har dykt upp på flera platser i Sverige.

Alla under det senaste dygnet.

Det sammanfaller med uppmärksammandet av Förintelsens minnesdag.

Det senaste dygnet har det dykt upp antisemitiska banderoller och plakat runt om i landet. Enligt polisen kan det finnas kopplingar till förintelsens minnesdag som uppmärksammades under fredagen.

E16 vid Forsbacka

Polisen får in ett samtal på lördagsmorgonen om ett plakat som förnekar förintelsen satts upp. En patrull åker dit och tar ned det. En anmälan är upprättad för hets mot folkgrupp.

Gävle

Polisen får larm från allmänheten på lördagsmorgonen. De åker in till Gävle centrum och tar ned banderollen. En anmälan upprättas för hets mot folkgrupp.

Västerbotten

Polisen får in ett samtal om en banderoll, men när patrullen kommer till platsen är den borta.

Boden

Två plakat har satts upp. Polisen rycker ut och tar ned dem. Anmälan är upprättad om hets mot folkgrupp.

Luleå

En banderoll har satts upp. Polisen rycker ut och tar ned den. Anmälan upprättad om hets mot folkgrupp.

Gislaved

Polisen får in samtal om att en banderoll satts upp om att en banderoll sats på på viadukten längs väg 27.

– Banderollen var inte kvar, så mycket tyder på att den tagits ned av allmänheten, säger Dennis Johansson Strömberg, presstalesperson hos polisregion öst.

Anderstorp

Polisen larmas om en banderoll längs väg 27 mellan Gislaved och Anderstorp. De rycker ut och tar ned banderollen. En anmälan är upprättad för brott mot ordningslagen.

Karlstad

Tre banderoller var uppsatta längs E18 i Karlstad. Polisen ryckte ut och tog ned dem under lördagsförmiddagen. En anmälan är upprättad om hets mot folkgrupp.

– Det finns inga konkret misstänkta, men det handlar om förintelseförnekande budskap, säger Lars Hedelin, presstalesperson för polisregion Bergslagen.

Stockholm

Ett plakat rapporteras längs E4 vid Bredäng i södra Stockholm vid klockan 11 på lördagsförmiddagen. Polisen tar ned det och upprättar en anmälan för brott mot ordningslagen.

– Jag kan inte se i mitt system vad det stod på plakatet, men det hade satts upp utan tillstånd, säger Towe Hägg, presstalesperson, polisregion Stockholm.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN