SD efter krismötet: Raderar inte anonyma konton

Publicerad 2024-05-16

SD raderar 45 inlägg på sociala medier efter Kalla faktas avslöjande.

Men man tänker inte ta bort de anonyma kontona – något som L har krävt.

– Vi har inget att be om ursäkt för överhuvudtaget, säger partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson.

På tisdagen höll Tidöpartierna ett krismöte mellan partisekreterarna efter Kalla faktas avslöjande om trollfabrikerna hos Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning.

Liberalernas och Kristdemokraternas partisekreterare anlände en kvart före Sverigedemokraterna till mötet som hölls på Moderaternas kansli vid riksdagen.

Efter en dryg timme kom partisekreterarna ut och mötte pressen.

Sverigedemokraterna meddelar att man kommer att radera 45 inlägg.

– Det är kopplat till just

respektklausulen i TidöavtaletI Tidöavtalet framgår följande om hur partierna som ingått avtalet ska kommunicera: "Samarbetspartierna bidrar till ett gott samarbetsklimat genom att uppträda med värdighet och tala respektfullt om varandras centrala företrädare. Eventuell offentlig diskussion utifrån meningsskiljaktigheter i sakfrågor mellan samarbetspartierna ska emellertid bejakas, som en naturlig del av den öppna, demokratiska samhällsdebatten i ett fritt samhälle.". Det finns skäl att stärka efterlevnaden då det finns inlägg som även efter Tidöavtalets tillkomst ligger på en mer skämtsam jargong men kliver över på ett onödigt sätt och där vi kommer att välja att radera de inläggen, säger partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson.

Behåller anonyma konton

Liberalerna har krävt att Sverigedemokraterna ska stänga ner sina anonyma konton på sociala medier.

Men SD vägrar möta det kravet.

– Vi kommer inte att ta bort konton med anledning av något som har varit. Vi har inget att be om ursäkt för överhuvudtaget, säger Mattias Bäckström Johansson.

På frågan om det finns fler anonyma konton än de som uppdagats i avslöjandet från Kalla fakta, säger Mattias Bäckström Johansson att han inte vill kommentera.

– Det är inget som har sagts och det är inget som jag vill kommentera i sak.

– Vi kommer fortsatt jobba på ett sätt där vi kan skapa intresse för politik på ett sätt som man inte lyckas med från andra partier.

L:s svar: ”Allvarligt”

Liberalernas partisekreterare Jakob Olofsgård säger att det är ”allvarligt” att SD fortsätter med kontona.

– Det är något som vi får fundera kring vilka konsekvenser det har att fortsätta med anonyma konton. Det är inget som hör hemma i svensk politik. Det påverkar demokratin, det påverkar synen på politiken och det tycker jag är oerhört bekymmersamt, säger Jakob Olofsgård.

Liberalernas partisekreterare vill inte uppge vilka konsekvenser SD:s vägran ska få. Han säger i stället att det är bra att SD säger att man ska hedra Tidöavtalet.

– De får återkomma framåt. Vi kommer att lyssna in hur de uttrycker sig kring den frågan.

SD:s partisekreterare säger ju att de inte kommer att ta bort sina anonyma konton, hur ställer du dig till det?

– Han får återkomma till mig kring den frågan.

M hävdar att ursäkt gavs

M:s partisekreterare Karin Enström hävdar att SD bett om ursäkt under mötet på tisdagen.

"Det var en uppriktig och konstruktiv dialog som kommer att fortsätta. Det är bra att SD tagit åt sig av kritiken och nu vidtar åtgärder för att ändra hur deras kommunikationsavdelning fungerar. De har också framförts en ursäkt på vårt möte", skriver hon i en kommentar till Aftonbladet.

SD har tidigare uppgett att två personer på partiets kommunikationsavdelning kommer att få byta arbetsuppgifter efter Kalla faktas avslöjanden.

Medarbetarna ska också gå en utbildning i Tidöavtalets respektklausul och partiet ska också ha infört en skärpt policy kring inlägg om samarbetspartier.

Senare under kvällen uttalade sig SD-ledaren Jimmie Åkesson om mötet:

”I samtal idag har partiföreträdare bett om ursäkt för att ett fåtal enskilda klipp har uppfattats som sårande av människor inom våra samarbetspartier. Bra. Ren mänsklig hyfs, oavsett vad man tycker om klippen. I övrigt är det faktiskt andra som ska be om ursäkt för denna skamlösa påverkansoperation. TV4 borde börja. Många andra borde följa”, skriver han på X.

SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson vid mötet med Tidöpartierna.

ANNONS