Nyheter

Svenskar kör mer bil än någonsin

Av: 

TT

I fjol körde vi mer bil än någonsin tidigare, enligt Trafikanalys senaste statistik. Arkivbild.
I fjol körde vi mer bil än någonsin tidigare, enligt Trafikanalys senaste statistik. Arkivbild.

NYHETER

Förra året körde vi i Sverige mer bil än någonsin tidigare, enligt Trafikanalys senaste siffror.

– Det är oroväckande att det fortsätter öka, säger statistiker Anette Myhr.

Under 2017 kördes svenskregistrerade personbilar drygt 6,8 miljarder mil. Det är den högsta noteringen sedan körsträckorna började beräknas 1999 och motsvarar ungefär 1,7 miljoner varv runt jorden.

– Det är varken hållbart ur ett miljöperspektiv eller ur ett storstadsperspektiv. Det leder till buller och trängsel i städerna, säger Anette Myhr på Trafikanalys.

Hon tror att ökningen främst beror på Sveriges i nuläget positiva ekonomiska situation med låga räntor och låg arbetslöshet. Och trenden verkar hålla i sig. I Trafikanalys prognoser över antalet bilar under kommande fyra år finns det inget som pekar på att vi kommer att börja köra mindre.

Däremot visar statistiken att den genomsnittliga körsträckan per bil, 1 211 mil, minskade med en procent jämfört med året innan. Men trots att varje bil i genomsnitt körs mindre än tidigare motverkas effekterna av detta genom att antalet bilar fortsätter att öka.

– Om ökningen fortsätter blir det än viktigare att öka andelen bilar som drivs med alternativa drivmedel. Men det är människors beteende som är det viktigaste, och svåraste, mönstret att bryta, säger Anette Myhr.

– Vi måste fundera på varför vi kör, och varför vi behöver så många bilar.

Publisert: