Almedalen 2011

Sorry Reinfeldt, vi finns i rymden

avErik Nises

I sitt tal uttryckte Fredrik Reinfeldt oro för om Aftonbladet finns i rymden.

Här kommer lugnande besked till statsministern:

– Man kan surfa in på Aftonbladet i rymden, säger Christer Fuglesang, den ende svensk som varit där.

Statsminister Fredrik Reinfeldt inledde sitt partiledartal i Almedalen i går med att tala om sin fascination för rymden.

”Fascinerande tanke”

– Jag ska erkänna att när jag var väldigt ung så funderade jag på om vi var ensamma i universum. Den frågan har jag inte fått svar på än i dag, men det är en oerhört fascinerande tanke att vi kanske inte är ensamma och om det finns något liv därute någonstans, sa han.

Statsministern har kanske inte till fullo uppskattat Aftonbladets publicering av avslöjandet om förre arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorins sexchattande.

I alla fall verkade det inte så när Reinfeldt fortsatte på rymdtemat.

– Ni kanske som jag tror att det måste vara annorlunda där, att det kanske inte finns något Almedalen, det kanske inte ens finns något Aftonbladet och det är ju en fascinerande tanke.

Möjligt i praktiken

Sedan gjorde han en lång konstpaus och inväntade applåder. Då passade Aftonbladet på att besvara frågorna som statsministern grubblat på sedan barnsben, genom att ringa den svensk som kan veta något om saken – Christer Fuglesang vår ende astronaut.

– När jag var i rymden senast kunde man inte koppla upp sig mot internet men det senaste halvåret så har de fått teknik så man kan få upp internetsidor. Så

i praktiken kan man surfa in på Aftonbladet i rymden, säger Christer Fuglesang.

Det finns ingen kontinuerlig uppkoppling i rymdskeppen men via tillfällig radiolänk till rymdstationen på jorden går det utmärkt att koppla upp sig mot ”Sveriges mest engagerande nyhetskälla”.

ARTIKELN HANDLAR OM