Nyheter

Stinkande älgkadaver – alldeles vid knuten

Av: 

Eric Thorsson

NYHETER

Korparna och flugorna flockas kring Johan och Christinas hus

Granne med kadaver Johan Rapp och Christina Olsén i Dalarna tvingas bo med ett älgkadaver inpå knuten. Varken polisen eller länsstyrelsen vill hjälpa till. ”Det luktar fruktansvärt och det är fullt med flugor och korpar här”, säger Christina Olsén.

Foto: Johan Rapp

Solen gassar och folk njuter av sommarvärmen i sina trädgårdar.

Men inte Johan och Christina i Brusala i Dalarna – för bara några meter bort ligger ett älgkadaver och ruttnar.

– Det luktar fruktansvärt och flugorna är stora som humlor, säger Christina Olsén.

Johan Rapp och Christina Olsén bor mitt emellan Falun och Borlänge. På ena sidan av huset går vägen, på den andra finns ett litet skogsparti.

Där gjorde paret den otrevliga upptäckten i måndags, mindre än 50 meter från tomten.

Det var de nyfikna hundarna som ledde dem på spåren.

– De hade stått och nosat vid skogsbrynet så vi gick in. ”Å fy fan, det är en älg”, sa jag när vi hittade kadavret, säger Christina Olsén.

Polisen: Dra in i skogen

Nu får Johan och Christina leva med ett kadaver inpå knuten. Länsstyrelsen vill inte flytta på det och polisens råd var att de själva skulle dra in älgen i skogen med en traktor.

– Men vi har ingen traktor. Och skulle vi dra det längre in i skogen skulle det komma nära vår granne på andra sidan istället. Och på andra sidan huset går vägen, säger Christina Olsén.

Så nu tvingas de bo med ett stinkande älgkadaver knappt 100 meter från huset.

– Det luktar fruktansvärt illa och det är massor av flugor. Och nu har korparna börjat svärma omkring och äta på kadavret, säger Christina Olsén.

”Lite obehagligt”

Enligt jägarna bor Christina och Johan mitt i ett vargrevir med sex till åtta vargar. Och vargar kommer gärna tillbaka till byten som de fällt. Det har de gjort även här.

– Jag var där förut och vargarna har flyttat på älgen ett par meter under natten. Jag är inte orolig för egen del, men vi har ju både hund och katt, så det känns lite obehagligt, säger Johan Rapp.

Korpar, vargar, värme och förruttnelseprocessen gör att älgkadavret så småningom kommer att försvinna. Men det kan ta upp till ett par veckor.

– Det är inget roligt när man vill ta sig ett glas vin i trädgården på semestern, säger Christina Olsén. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Present till studenten? Missa inte alla klipp – upp till 50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera

Cervera

Publisert: