Flicka klämdes ihjäl på vårdcentral

NYHETER

Polisen: Rubriceras som vållande till annans död

En sexårig flicka klämdes igår fast i en sjukhussäng på vårdcentralen i Sälen.

Flickan skadades allvarligt och fördes till sjukhus.

Där dog hon av sina skador på måndagseftermiddagen.

Larmet kom in till polisen klockan 17.15 i går och man skickade då en patrull till platsen.

Flickan som är hemmahörande i trakten var där med en 8-årig syster och väntade på en anhörig som befann sig i lokalerna.

Orsaken till olyckan var, enligt ett pressmeddelande från Landstinget Dalarna, att flickan klämdes när hon lekte i en så kallad hydraulisk behandlingbrits.

Inlett förundersökning

Enligt polisen skedde olyckan troligtvis under ett obevakat tillfälle.

– En förundersökning är inledd och det rubriceras som vållande till annans död. Vem som kan ställas till ansvar för det, det är för tidigt att veta. Men vi inriktar oss på det brottet, säger polisens presstalesman, Sven-Åke Petters till SR Dalanytt.

När den skadade flickan anträffades på vårdcentralen var hon inte vid medvetande men visade livstecken. Hon fördes i ambulans till Mora lasarett. Skadorma var dock så allvarliga att hennes liv inte gick att rädda.

– Hon satt fast i en sådan här sjukhussäng som regleras med en elektrisk motor. Exakt hur det gått till vet vi inte för det ska ju en teknisk undersökning fastställa, säger Sven-Åke Petters.

Vad var det för fabrikat på behandlingsbritsen?

– Det råder förundersökningssekretess så den informationen håller vi inne med och låter teknikerna arbeta. Det kan vara känsliga uppgifter för tillverkarna, säger Sven-Åke Petters till Aftonbladet.

"Fruktansvärd händelse"

Aftonbladet har utan resultat försökt nå Lars Örarbäck, chef för Sälens vårdcentral, för en kommentar.

– Det här en fruktansvärd händelse och mina tankar går självklart till flickans anhöriga i första hand. Nu gör vi allt vi kan för att stödja anhöriga och personal på vårdcentralen. Polisen har inlett en förundersökning och kommer också att göra en teknisk undersökning av den hydraliska behandlingsbritsen. Vi kommer själva att göra en internutredning, säger Karin Stikå-Mjöberg vid landstinget, enligt ett pressmeddelande från Landstinget Dalarna.

Vårdcentralen i Sälen är stängd hela dagen.