Häktesmördare högg medfånge med köttermometer

1 av 4
NYHETER

Erik Ljungström dömdes för att ha mördat en 24-årig häktesvakt.

Nu sitter han isolerad för att ha huggit en gängledare på säkerhetsbunkern Hall – med en köttermometer.

– Jag hörde röster, är 35-åringens förklaring.

Erik Ljungström och en medintagen morddömd gängledare ska ha stått och pratat om matlagning i det gemensamma köket på Halls säkerhetsavdelning Fenix när häktesmördaren gick till attack.

– Han gick fram till honom när han lagade mat och högg honom helt opåkallat i sidan med en köttermometer, säger en källa med insyn i händelsen till Aftonbladet.

Efter attacken ska Erik Ljungström ha gått till sitt rum – och berättat för vårdarna vad som hänt över det interna kommunikationssystemet.

– Han berättade vad han hade gjort och förklarade det med att han hade hört röster som sa att han skulle hugga någon, säger en källa.

”Finns alltid föremål”

Efter samtalet skyndade anstaltens larmstyrka till avdelningen och möttes av den skadade internen. Enligt Aftonbladets uppgifter skadades mannens lever och en njure men trots det kunde han återvända till fängelset redan efter två nätter på sjukhus.

Anstaltschefen Mats Ehn bekräftar händelsen när Aftonbladet når honom på måndagen.

– Det har varit en incident mellan två personer och det pågår en polisutredning som vi avvaktar innan det blir en internuterdning.

Att ett vasst föremål kunnat ligga framme på säkerhetsavdelningen förklarar Mats Ehn så här:

– Det finns alltid föremål som man kan använda som tillhyggen om man vill, på de flesta avdelningar. Sen är det självklart att vi begränsar så att det inte finns onödigt många föremål. Men för att vi ska kunna bedriva verksamhet på våra avdelningar så behövs det olika föremål, säger Mats Ehn.

Sitter isolerad

Polis i Flemingsberg utreder nu händelsen under ledning av åklagare.

Samtidigt sitter Erik Ljungström – sedan i torsdags – isolerad på anstalten Hall, enligt Aftonbladets uppgifter.

– Han kommer nog sitta där ett bra tag till, säger en källa.

Erik Ljungström dömdes 2011 för mord efter att ha slagit ihjäl häktesvakten Karen Gebreab, 24, på häktet i Flemingsberg söder om Stockholm.

På övervakningsfilmer som fångade det uppmärksammade mordet syns hur den då 28-årige mannen attackerade Gebreab med extremt våld i över en minut med resultatet att 24-åringen dog.

Vanligaste motiven – därför blir människor dödade 00:32
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott