Ny brand utlöst i reaktorbyggnad

”Tisdagens brand var inte helt släckt”

Fukushima En av de tidigare explosionerna på kärnkraftverket på en flygbild.
Fukushima En av de tidigare explosionerna på kärnkraftverket på en flygbild.

Ännu en brand har drabbat byggnaden vid reaktor 4 på Fukushima 1.

Branden upptäcktes tidigt på onsdagmorgonen lokal tid.

– Om bränslet har skadats och brunnit är det väldigt illa, säger Christer Karlsson, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.

En ny brand har drabbat kärnkraftverket Fukushima 1:s reaktor 4. Branden ska enligt nyhetsbyrån Kyodo har startat vid 05.45 på onsdagsmorgonen lokal tid.

Lågor från fjärde våning

Det är det japanska företaget Tepco som driver kärnkraftverket som bekräftade att det brann i byggnaden som reaktor 4 finns i. Lågor ska ha synts slå ut från byggnadens fjärde våning, enligt en anställd på kärnkraftverket.

– Vi kontaktade omedelbart de lokala myndigheterna och brandkåren. Vi håller på att kämpa mot elden nu, säger en talesman från Tepco enligt AFP.

Branden pågick på samma plats där det under tisdagen brann och exploderade vid reaktor 4.

Ingen explosion

Tepco uppger att ingen explosion ska ha hörts från platsen. Det rapporteras i stället att branden ska ha blossat upp igen då tisdagens brand inte blivit helt släckt.

Vid midnatt svensk tid meddelade myndigheter att branden inte längre var synlig.

”70 procent skadade”

Japanska myndigheter rapporterade även att 70 procent av bränslestavarna i reaktor 1 ska vara skadade. Exakt vilken typ av skada det rör sig om är oklart.

– Vi vet inte omfattningen. Stavarna kan hålla på att smälta, eller så kan det finnas hål i dem, säger talesmannen Minoru Ohgoda enligt AP.

För att få bukt med kylningsproblemen överväger man nu att spruta syra och vatten in i reaktorerna för att förhindra mer strålningsläckage.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN