Gaddafis son död i anfallet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Diktatorn i huset när Nato bombade

1 av 3
Gaddafis yngste son, 29-årige Saif al-Arab, dödades i attacken.

Nato vägrade förhandla med Gaddafi och krävde ”inte ord, utan handling” i går.

Sedan bombade de diktatorns son – Saif al-Arab – till döds.

– Det är svårt att se hur Gaddafi ska kunna hämnas detta, säger Aftonbladets utrikesexpert Wolfgang Hansson.

Strax före 01 i natt kom beskedet att Nato dödat Muammar Gaddafis yngste son, Saif al-Arab Gaddafi, vid ett flyganfall.

– Det var en direkt attack för att mörda ledaren för vårt land, sa den libyske talesmannen Moussa Ibrahim kort därefter.

Tre barnbarn dödades

Muammar Gaddafi och hans fru ska båda ha befunnit sig i sonens hus, en enplansvilla i Tripoli, som träffades av minst en missil.

Under anfallet ska även tre av hans barnbarn ha dödats och vänner och släktingar skadats.

– Ledaren själv är vid god hälsa, han skadades inte. Hans fru är också vid god hälsa, hon skadades inte, sa Moussa Ibrahim enligt nyhetsbyrån AFP.

Den 29-årige Saif al-Arab Gaddafi är den mest okände av Gaddafis söner. Han studerade under lång tid i Tyskland, där många också trodde att han höll sig gömd.

Så tycks inte vara fallet.

Attacken kom bara timmar efter att Nato sagt nej till Muammar Gaddafis förslag i ett tv-tal om att förhandla med militäralliansen, men också samtidigt sagt nej till eldupphör.

– Jag kommer inte att lämna mitt land och jag ska slåss tills jag dör, dundrade han och tillade sedan att han var redo att förhandla med USA och Frankrike, enligt nyhetsbyrån AP.

”Ingen rätt”

Men Nato förklarade i ett uttalande på lördagen att man ”inte vill se ord, utan handling”.

Sent i natt hade alliansen inte kommenterat händelsen.

– Känslan har hela tiden varit att Nato inte är ute efter att döda vare sig Gaddafi eller hans familj. Det finns inget i FN-resolutionen om Libyeninsatsen som ger dem någon rätt att ge sig på honom, säger Aftonbladets utrikesexpert Wolfgang Hansson.

Kan situationen förvärras i Libyen nu?

– Gaddafis handlingsutrymme är väldigt begränsat. Jag har svårt att se att han på något sätt kan trappa upp kriget som någon slags hämnd mot Nato.

Snarare kan diktatorn ha målats in i ett hörn när Nato nu intensifierat sina attacker.

– Kanske går han med på en uppgörelse om att försvinna från landet. Det är ju det enda kravet som ställs på honom, säger Wolfgang Hansson.

Rebellerna firade

Rebeller i östra staden Benghazi firade i natt diktatorsonens död.

Svenska Försvarsmakten kunde inte svara på om svenska JAS-plan deltagit i attacken.

– Vi får information med ett halvt dygns förskjutning, sa Niklas Englund, vakthavande informatör.

Hård rysk kritik

Den officiella ryska kritiken mot bombningen är hård. De länder som bombar i Libyen har överträtt mandatet från FN:s säkerhetsråd för Libyenaktionen, säger ryska UD enligt nyhetsbyrån Interfax.

Uttalandena från dessa länder om att bombräderna inte syftar till att döda Gaddafi eller hans familj ger anledning till allvarligt tvivel, hette det vidare, enligt nyhetsbyrån AFP.

Strider vid Wazin

Strider pågick under söndagen mellan Gaddafitrogna styrkor och rebeller i närheten av det libyska samhället Wazin nära gränsen till Tunisien. En Reuters-reporter på den tunisiska sidan rapporterade om ljud av artillerield och skottlossning. De tunisiska gränsvakterna har stängt övergången vid Dahiba och höll på att evakuera platsen.

Området har kommit att bli allt mer strategiskt viktigt på sistone.

Publicerad: