Nyheter

Pollentopp under påsken

Av: 

Erik Olsson

NYHETER

Intensiv pollenperiod under påsken orsakar stora problem för många svenskar.

Sol, värme och ledighet.

Många planerar nog att spendera större delen av påsken utomhus – men för pollenallergikerna innebär det just nu stora problem.

– Björkpollensäsongen är igång. Med svag vind och inget regn kan det bli väldigt intensivt i påsk, säger Kerstin Alm Kübler, vid Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet.

Enligt den senaste analysen som gjordes i går har halterna av björkpollen börjat stiga kraftigt i större delen av landet.

Maximal otur kommer nu

Hela Götaland samt östra Svealand är drabbat. Även upp längs norrlandskusten kan pollenallergikerna känna av björkblomningen på grund av fjärrtransport av pollen söderifrån.

– Många vill så klart vara ute. Samtidigt avger björkarna mycket pollen. Det är maximal otur att det är så fint väder och många är lediga just nu, säger Kerstin Alm Kübler.

Enligt henne är björkpollenutbrottet en vecka tidigare än normalt, vilket beror på det för årstiden varma vädret just nu.

Hassel och al tillsammans för andnöd

Samtidigt har alblomningen varit igång i nästan tre veckor redan och håller på att avslutas nu.

– I år sammanföll hasseln dessutom med alblomningen vilket har gjort det till några jobbiga veckor för allergikerna, säger Kerstin Alm Kübler.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Pollen | Aftonbladet
Publisert: