5 000 i elräkning - för ett minihus

avBritt Peruzzi

NYHETER

Undersköterskan Mariette: jag tvingas flytta

Foto: MATS ENDERMARK
Undersköterskan Mariette Lilja, 34.

Huset är 83 kvadrat – elräkningen 5 000 kronor.

Undersköterskan Mariette Lilja, 34, har börjat titta på lägenhetsannonser.

I januari tog elen 30 procent av hennes heltidslön.

– Det är extrema summor. Ändå har jag eldat i vedpannan hela månaden.

Foto: MATS ENDERMARK
”Elräkningen påverkar mitt liv rejält eftersom jag bor ensam i mitt hus” säger Mariette.

Det lilla huset i Edsvalla utanför Karlstad byggdes på 60-talet och fick för några år sedan en luftvärmepump installerad, just för att spara energi.

– Pumpen sänkte elförbrukningen från 22 000 kilowatt till 14 000 kilowatt, men orkar ju inte kompensera för hur mycket kyla som helst. När det var minus 24 grader ute och bara 15 grader inomhus kopplade jag på vedpannan igen och när det var som kallast bodde jag i min pojkväns hus, berättar Mariette Lilja.

Den här vintern har alla tankar kretsat kring elförbrukningen.

– Elräkningen påverkar mitt liv rejält eftersom jag bor ensam i mitt hus och jobbar inom vården som inte är direkt högavlönad.

Mariette Lilja arbetar som personlig assistent och extra på neurologen på Karlstad sjukhus. Hennes heltidslön på 21 500 kronor ger cirka 17 000 netto i månaden.

Inga extrautgifter

Hon har, förutom sina hundar, inga extrautgifter utöver ett vanligt hushåll.

– På vinterhalvåret ligger jag oftast på plus minus noll. På sommaren kan jag i bästa fall spara en liten buffert men det räcker med en eller två kalla månader så har bufferten gått till elen.

Rekordet var förra vintern när elförbrukningen en månad kostade 5 700 kronor. Och med den senaste elräkningen för december sprack alla budgetplaner - elhandeln kostade 4 000 kronor, och elnätet 2 000 för två månader.

– I januari går jag 3 000 kronor back. Jag kan ju inte svälta så fortsätter det så här får jag flytta till en liten lägenhet. Hur ska jag annars komma i kapp?

Tanken på att flytta blev realistisk när redan novembers elräkning var på 2 500 kronor.

– Hur kunde den vara så hög när november inte var särskilt kallt?

Mariette Lilja tillhör den grupp elkunder som är både insatt och aktiv i sitt val av elleverantör. Under de fyra år hon bott i sitt hus har hon bytt bolag fyra gånger.

– Jag bytte Fortum till Uppsala El som sedan gick ihop med Telge, sedan var Skellefteå Kraft billigast några månader och nu i november valde jag DinEl.

”Borde skämmas”

Undersköterskan har valt rörliga abonnemang framför de ännu dyrare tillsvidareabonnemangen.

– Elbolagen borde skämmas och visa lite empati. Alla är inte högavlönade. Jag är inte ute och festar och slår runt, ändå räcker inte min heltidslön till.

Medan tankarna på en flytt från huset får mogna funderar hon akut på hur hon ska klara de närmaste månaderna.

– Jag ringde DinEL och ifrågasatte summan. De sa att det var vad jag hade förbrukat men erbjöd mig uppskov till februari. Ekonomiskt är det tur att jag inte har några barn. Då hade barnbidraget fått gå till el istället för till barnkläder.

Det enda planerade guldkornet – en Egyptenresa för att fira 35-årsdagen i november – är nu osäker.

– Jag får nog avboka de planerna.