Tog makten som 27-åring

1 av 14
NYHETER

I 41 år och 354 dagar har Muammar Gaddafi lyckats klamra sig fast vid makten - längre än någon annan nu levande statschef.

Han drömde om att bli en ny Che Guevara. I stället kom han att kallas Mellanösterns galne hund.

Nu är hans dagar vid makten räknade.

Muammar Gaddafi föddes i ett tält i öknen i Sirt-distriktet i norra Libyen den 7 juni 1942, som yngste son i en beduinfamilj.

Efter avslutade universitetsstudier skickades han till militärhögskola, först i Benghazi i Libyen 1961, senare i Egypten och England.

Han kom till makten som 27-årig kapten efter att tillsammans med en handfull sammansvurna unga officerare ha genomfört en statskupp mot kung Idris 1969. Efter kuppen lät han sig befordras till överste.

Under Gaddafis regim rensades landet helt från västerländska influenser. Kalendern ändrades, en ny tideräkning infördes, utländska gatuskyltar togs bort och strikta sharialagar infördes.

"Revolutionens ledare"

Några år in på 70-talet avsade han sig titeln som premiärminister. Sedan dess har han kallat sig ”revolutionens ledare”. I praktiken har han dock fortsatt styra landet med järnhand.

En rad militära incidenter i Medelhavet i början av 80-talet ledde till mycket spända relationer med USA.

Den 5 april 1986 sprängdes en kraftig sprängladdning på diskoteket La Belle i Berlin, ett populärt ställe för amerikanska soldater. Tre människor dödades och 229 skadades. Samtliga döda och 79 av av de skadade var amerikanska medborgare.

USA svarade med en omfattande flygattack mot Gaddafis högkvarter i den libyska huvudstaden Tripoli. Gaddafi klarade sig, men hans då tre veckor gamla adoptivdotter Hana dödades.

Inför den samlade världspressen kallade USA:s dåvarande president Ronald Reagan den libyske statschefen för ”Mellanösterns galne hund”.

Gaddafi svarade med att ge order om nya terrorattacker. Två år senare, den 21 december 1988 , sprängdes ett fullsatt Pan Am-plan över den lilla byn Lockerbie i Skottland. Den internationella undersökning som utredde bombattentatet slog senare fast att två libyska män genomfört attacken – på uppdrag av den libyska säkerhetstjänsten.

Beordrade bombdådet

När Gaddafi till en början vägrade utlämna de misstänkta beslutade FN om stränga sanktioner mot Libyen.

Sanktionerna hävdes först 2003 när Libyen i ett officiellt brev till FN tog på sig skulden för attentatet och gick med på att betala tio miljoner dollar, motsvarande 64 miljoner kronor, till var och en av de 270 dödsoffrens familjer. Och i januari 2011, när den arabiska våren nått Tripoli, avslöjade Libyens avgående justitieminister att det var Muammar Gaddafi själv som gav order om bombattacken.

De som träffat honom beskriver honom som lynnig, irrationell och ohyggligt fåfäng.

– Obalanserad och omogen, sa den egyptiske presidenten och fredspristagaren Anwar Sadat.

Fåfängan är omvittnad. I mitten av 90-talet genomgick den då 53-årige Gaddafi en omfattande fettsugning.

– Han ville inte att de unga libyerna skulle se honom som en gammal man, säger den brasilianske plastikkirurgen Liacyr Ribeiro som genomförde ingreppet.

Så sent som för fem år sen kontaktades Ribeiro på nytt av Gaddafis stab, med önskemål om nya ingrepp.

Dottern försvarade Saddam

Gaddafi har varit gift två gånger. Andra frun, Safia Farkash, träffade han 1969 i samband med en blindtarmsoperation.

Han har åtta biologiska barn, varav sju pojkar. Två av de äldsta sönerna, Saif och Moatasim, har länge haft tunga politiska poster. Saif utpekades under många år som Muammars arvtagare.

Dottern Aisha, 35, är jurist och var en av den irakiske ex-diktatorn Saddam Husseins försvarare i samband med rättegången 2005.

Under sina fyra decennier på toppen har Gaddafi överlevt ett antal attacker och mordförsök.

1976 uppgav tunisisk tv att han blivit beskjuten av en ensam attentatsman.

1993 lyckas Gaddafi med hjälp av sina mest lojala styrkor inom flygvapnet slå ner en planerad militärkupp.

1996 attackerades Gaddafis bil i närheten av kuststaden Sirt. Senare uppgifter gjorde gällande att den brittiska militära underrättelsetjänsten SIS låg bakom attacken.

1998 besköts Gaddafis bilkonvoj i staden Dirnah. En av hans kvinnliga livvakter offrade sitt liv när hon räddade honom. Gaddafi ska ha skadats i armbågen.

Lika ökänd som han blivit för sin politik, lika välkänd har han blivit för sin extravaganta klädstil: extremt färgstarka varianter av beduindräkter eller en ljusblå paraduniform fullständigt täckt av medaljer.

Bara kvinnor från Ukraina

Vissa uppgifter om en diktator med så många fiender får man kanske ta med en nypa salt. Som exempelvis att staben av sjuksköterskor som dygnet runt skötte om hans hälsa uteslutande bestod av unga vackra kvinnor från Ukraina.

Eller att han byter kläder sju gånger om dagen.

Mer bekräftat är dock alla de mer eller mindre underliga uttalanden som Gaddafi kommit med under sina 42 år vid makten.

I en intervju i Time den 23 juni 1975 svarade han på kritiken mot påståendet om att kvinnor ska hålla sig i hemmet på grund av ”biologiska defekter”:

– Okej, då kan ingen klaga om vi ber gravida kvinnor hoppa fallskärm.

Eller som när han försvarade det libyska statsskicket under ett besök i New York den 23 mars 2008:

– Det finns ingen demokratisk nation förutom Libyen på den här planeten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Libyen