Carl Bildts twitterkritik mot Cameron

Sågar premiärministerns förslag

Så skrev Carl Bildt (vänster) om David Cameron (höger).
Så skrev Carl Bildt (vänster) om David Cameron (höger).

Inskränkt uttrycksfrihet på internet för upprorsmakare.

Storbritanniens premiärminister David Camerons drastiska förslag hyllas av det kinesiska kommunistpartiets tidning Global Times.

Men utrikesminister Carl Bildt (M) är inte imponerad.

"Applåder från Peking är knappast smickrande", skriver han nu på Twitter.

Efter de våldsamma kravallerna i Storbritannien försöker David Cameron stämma i bäcken.

För att förhindra fler upplopp hotar premiärministern nu med att stänga av folk som misstänks uppmana till upplopp eller kriminella handlingar från sociala nätverk som Facebook och Twitter.

Facebook har redan reagerat och stängt av ett flertal "troliga hot".credible threats of violence" – och hyllas nu av den kinesiska tidningen Global Times, ägd av det kinesiska kommunistpartiets tidning Peoples Daily.

Internet är, enligt tidningen, fullt av inlägg och artiklar som uppviglar till våld.

"De kommer att orsaka enorm skada när de twittras utan kontroll. Då kommer alla regeringar inte ha något annat val än att stänga ned dessa webbsidor och gripa uppviglarna,"skriver Global Times på sin hemsida.

Inte smickrande

Men Camerons förslag är ett steg framåt, menar man:

"Storbritanniens nya inställning kommer att hjälpa till att blidka meningsskiljaktigheterna mellan Öst och Väst när det gäller den framtida hanteringen av internet."

Men vår egen utrikesminister Carl Bildt är måttligt imponerad av Camerons förslag att inskränka britternas nätfrihet. Via Twitter kommenterade han syrligt:

"Tja, jag fruktar att David Cameron har missuppfattat det här med nätfrihet. Applåder från Peking är knappast smickrande."

Publisert: