S löfte till Sveriges gamla: 50 kronor

Stormigt inom Socialdemokraterna om skuggbudgetförslag

Socialdemokraternas ekonomiske talesperson Tommy Waidelich och partiledare Håkan Juholt.
Socialdemokraternas ekonomiske talesperson Tommy Waidelich och partiledare Håkan Juholt.

Socialdemokraterna har lovat mer pengar till pensionärerna.

Nu har Håkan Juholt och Tommy Waidelich kommit fram till en summa: 50 kronor i månaden.

– Det är för lite, säger före detta statsrådet Thage G Peterson, 78.

Thage G Peterson tycker att 50 kronor mer i månaden är för litet för Sveriges pensionärer.
Thage G Peterson tycker att 50 kronor mer i månaden är för litet för Sveriges pensionärer.

Förhandlingarna om Socialdemokraternas skuggbudget pågår för fullt. På onsdagen ska den vara färdig – men ännu råder stor oenighet inom partiet, uppger SVT:s Rapport.

Många inom riksdagsgruppen ska vara djupt besvikna på förslagen som partiledaren Håkan Juholt och ekonomiskpolitiske talesmannen Tommy Waidelich lagt fram.

De extra pengarna som man lovat landets pensionärer föreslås inte bli mer än att det knappt räcker till en kaffe med bulle. I snitt skulle pensionärerna få ut 50 kronor extra i månaden efter den sänkta skatten, enligt Rapport.

”För lite”

– Jag tycker att pensionärerna har blivit misshandlade av den borgerliga regeringen alldeles grymt. Därför hoppas jag att Socialdemokraterna kan rätta till det, säger Thage G Peterson som suttit i flera socialdemokratiska regeringar som bland annat försvarsminister.

Men räcker 50 kronor?

– Nej, det låter lite lite det. Jag hoppas att Socialdemokraterna kan ta i rejält så det blir ett ordentligt påslag.

Riksdagsgruppens ordförande Carina Moberg kritiserar den föreslagna skuggbudgeten hårt.

”Vi har en budgetmotion som inte håller måttet vare sig till form eller innehåll”, skriver hon i ett internmejl enligt Rapport.

Enligt Moberg är budgetmotionen inte alls förankrad i partiet.

"Den måste helt enkelt skrivas om", fortsätter hon.

Vill slopa krav på höjd A-kassa

Under gruppmötet som hölls i tisdags ska kritik mot andra förslag i motionen också väckts. Bland annat är vill man ha en större satsning på sjukförsäkringen. Regeringen har i sin budget satsat 1,1 miljarder, och i Juholts förslag vill man satsa 1,2 miljarder. Kritiker inom S tycker att 100 miljoner mer än regeringen är på tok för lite.

Att Juholt och Waidelich också vill slopa kravet på höjd ersättning i A-kassan har även det väckt ont blod inom riksdagsgruppen.

– Delade meningar om en skuggbudget är allvarligt. Självklart ska det finnas en demokratisk debatt, men är man i oppposition ska man hålla ihop. Det är min absoluta regel, säger Thage G Petterson som tror att bråket kan skada partiet.

– Det kan leda till att folket inte finner partiet regeringsdugligt. Vill man axla manteln och styra landet måste man hålla ihop. Gör man inte det är det ett nederlag.
Fotnot: Aftonbladet har sökt Håkan Juholt vars pressekreterare har hänvisat till Carina Moberg. Men inte heller Carina Moberg har gått att nå för en kommentar.

Publisert: