– Sa att kvinnorna skulle fälla honom

avMagnus Falkehed

1 av 2 | Foto: SHANNON STAPLETON/AFP
DEPRIMERAD Dominique Strauss-Kahn under häktningsförhandlingarna i New York. Han sitter nu inlåst på Rikers Island. Där har han fått en egen cell, en särskild fångdräkt utan resårband och skor utan skosnören. Han övervakas dygnet runt – för att förhindra ett självmordsförsök.

PARIS. Strauss-Kahns fall har orsakat en jordbävning i Frankrike.

Det som alla förr tisslade om pratas det nu öppet om: sex och politik. Överallt: på tunnelbanan, på kaféer och på arbetsplatser.

– Han sa ofta att han gillade kvinnor och att det antingen skulle bli kvinnorna, pengarna eller hans judiska bakgrund som skulle fälla honom. Nu blev det ju kvinnorna, säger författaren Olle Svenning.

57 procent av fransmännen anser att Dominique Strauss-Kahn är offer för en komplott. Det visar en opinionsundersökning som tidningen 20 Minutes och Radiostationen RMC publicerar i dag, onsdag. 29 procent av de tillfrågade tror att president Nicolas Sarkozy är den som skulle tjäna mest på att Strauss-Kahn inte kan ställa upp valet 2012.

”Vägrar tro på det här”

–  Fransmännen vägrar tro på det här. Det är intressant att se som kollektiv psykologi, kommenterar Jérôme Sainte-Marie, på CSA-institutet undersökningen i 20 Minutes.

Men allt fler kritiska röster hörs även i Frankrike.

–  Jag är trött på våra politiker som tror att allt är tillåtet, att de kan leva som medeltida kungar, säger Jean-Quatremer, vänstertidningen Libérations Brysselkorrespondent. Han var en av de första att varna sina landsmän för Dominique Strauss-Kahn.

Redan 2007 skrev Quatremer att ”alla journalister känner till hans smak för otyglad sex”. Han förutspådde då att den nytillsatte IMF-chefen, kallad DSK, snart skulle få problem i USA med sexuellt ofredande.

– Alla journalister visste, men ingen sa någonting, säger Jean-Quatremer.

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy varnade också den nyutnämnde IMF-chefen:

– Se upp! I USA granskar man privata beteenden noggrant.

Pratat om orgier

Dominique Strauss-Kahns omskrivna smak för middagar på swingerklubben Les Chandelles i Paris, ansågs tillhöra privatlivet. Strauss-Kahn har själv pratat om bilder på orgier som påstods cirkulera. Rykten surrade, inget sades öppet.

Få lyssnade på DSK:s partikamrat, Aurélie Filippetti. Hon sa sig ha blivit offer för ”tungt raggande” av Dominique Strauss-Kahn. Sedan dess såg den kvinnliga toppolitikern till att ”aldrig hamna i ett låst rum med Dominique Strauss-Kahn”.

Olle Svenning, författare och mångårig ledarskribent på Aftonbladet, har träffat DSK flera gånger. Han är övertygad om att IMF-chefens karriär är över:

– Han sa ofta att han gillade kvinnor och att det antingen skulle bli kvinnorna, pengarna eller hans judiska bakgrund som skulle fälla honom. Nu blev det ju kvinnorna.