Regeringen ger efter om långtidsarbetslösa

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu kan arbetslösa i fas 3 få utbildas – slipper jobba gratis

”DET RÄCKER INTE” Eva Kostenniemi, 58, i Kiruna har varit arbetslös i elva år och tycker inte att regeringens åtgärder räcker. ”Systemet måste förändras i grunden”, säger hon.
Foto: KENNETH PAULSSON
”DET RÄCKER INTE” Eva Kostenniemi, 58, i Kiruna har varit arbetslös i elva år och tycker inte att regeringens åtgärder räcker. ”Systemet måste förändras i grunden”, säger hon.

Regeringen backar om fas 3.

Nu ska deltagarna kunna få utbildning och inte bara utföra enkla arbetsuppgifter.

– Det är långt ifrån nog. Det behövs riktiga och meningsfulla jobb, säger Eva Kostenniemi, arbetslös sedan elva år.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX
MINISTERN BACKAR En reform som tillåter deltagarna i fas 3 att få fortbildning som kan leda till jobb började gälla i går. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) säger dock att för äldre är det bättre att vara på en arbetsplats. ”Det är min stora utmaning att även de ska kunna få jobb”, säger hon.

Kritiken mot fas 3, den sista utposten i jobb- och utvecklingsgarantin, har varit massiv. Många har hävdat att deltagarna får syssla med meningslösa arbetsuppgifter som inte för dem närmare arbetsmarknaden.

Nu backar regeringen och genomför förändringar. Tidigare har deltagarna inte fått gå några utbildningar, utan varit hänvisade till sysselsättning ute på en arbetsplats.

Men nu ska den arbetslösa kunna få fortbildning, om de tillsammans med Arbetsförmedlingen kommer fram till att det kan leda till jobb. Reformen började gälla i går och pågår året ut.

Tjänar 8 000 kronor

Eva Kostenniemi, 58,

i Kiruna har varit arbetslös i elva år och är nu en del av fas 3. På dagarna digitaliserar hon kyrkböcker i ett projekt som ska dokumentera stadens historia.

– Jag får ut 8 000 efter skatt från Försäkringskassan. Mina kollegor som gör samma sak får ut full lön. Hade min man inte haft jobb hade det varit väldigt kämpigt ekonomiskt, säger hon.

Eva tycker att det är bra att regeringen tagit till sig av kritiken, men menar att det de gör är långt ifrån nog.

– För de yngre kan det vara bra, det är ännu värre för dem att fastna i det här. Men vi äldre har ingen större nytta av utbildning. Vi behöver riktiga jobb. Systemet måste förändras

i grunden, säger hon.

Krav på arbetsgivarna

Arbetsmarknadsminster Hillevi Engström (M) håller med om att alla problem inte löses för att utbildningar erbjuds.

– En del behöver en kortare utbildning för att kunna få jobb, därför ändrar vi på det här. Men för Eva och de äldre är det bättre att vara på en arbetsplats. Det är min stora utmaning att även de ska kunna få jobb, säger hon.

Hon menar att arbetsgivarna inte gör tillräckligt för att anställa långstidsarbetslösa.

– Vi kan göra mycket från regeringen, men nu måste även de ta sitt ansvar, vi ska se över den ersättning de får för att erbjuda fas 3-platser.

I går gick oppositionspartierna S, V och MP dessutom ut med att man helt vill stoppa att folk slussas in i fas 3. Eftersom förslaget i arbetsmarknadsutskottet stöds av Sverigedemokraterna har man en majoritet i riksdagen och skulle vinna en omröstning där.

Publicerad: