Talibanernas hot: Döda prins Harry

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Får ny identitet när han flyger till Afghanistan

TORTYRTRÄNAS Som en del av militärträningen inför tjänstgöringen i Afghanistan nästa år måste prins Harry klara av att utstå en rad fysiska och psykiska övergrepp.
Foto: AP
TORTYRTRÄNAS Som en del av militärträningen inför tjänstgöringen i Afghanistan nästa år måste prins Harry klara av att utstå en rad fysiska och psykiska övergrepp.

LONDON. Talibaner hotar att döda prins Harry.

Brittiska militärens motdrag:

Ge kungligheten ny identitet – och tortera honom.

Prins Harry har godkänts för tjänstgöring i Afghanistan när han slutfört sin utbildning till Apache-helikopterpilot. Enligt uppgifter i brittisk press kommer prinsen att placeras i krigszonen i början av nästa år.

En talesman för talibanerna meddelade omedelbart att man tänker döda prinsen om man får tag i honom:

– Det spelar ingen roll om han är en prins eller en vanlig soldat, om vi hittar dem kommer de att förgöras, säger Zabiullah Mujahid enligt Daily Telegraph.

På grund av talibanernas hot kommer prinsen förses med en ny identitet när han tjänstgör i Afghanistan, uppger Daily Mirror. Förbandskollegor kommer förbjudas att använda hans riktiga namn.

Ska jagas och fångas

Inför tjänstgörningen ska prins Harry också lära sig att utstå tortyr.

Enligt Sun kommer de sista sex månaderna av hans träning inför Afghanistan-placeringen bland annat innehålla övningar där prinsen jagas och fångas. Väl tillfångatagen kommer han berövas sömn, utsättas för bedövande oväsen samtidigt som hans fångvaktare konstant skriker åt honom.

Kallades hem senast

Harry måste klara av att motstå mentala och fysiska övergrepp och bara uppge namn, grad, ålder och nummer.

– Allt han kan tänkas tycka är jobbigt med sin familj kommer att komma fram för att se hur han klarar av att stå emot trycket. Att bli kallad rödtott är det minsta av hans problem, säger en armékälla till tidningen om övningen.

Prins Harry har tidigare tjänstgjort med kavalleriet i Afghanistan 2008, men kallades hem efter att en tidning bröt ett tystnadslöfte om prinsens placering.

Publicerad: