Nyheter

Rekordlågt S-stöd

Av: 

Eva Buskas

Anette Holmqvist

NYHETER

SD ökar trots Petzälls fylleskandal

Klicka på grafiken så ser du den i större version.
Klicka på grafiken så ser du den i större version.

Jättarna rasar i opinionen. Både S och M tappar i senaste Aftonbladet/United Minds.

– De borgerliga småpartierna har fått mer utrymme, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Samtidigt ökar Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna har nu tappat nästan var femte väljare sedan valet i september, visar senaste Aftonbladet/United Minds som görs i samarbete med Cint.

Väljer Miljöpartiet i stället

S har 25,6 procent av väljarstödet och ligger nu på sin lägsta nivå i modern tid.

Sannolikt har en del av väljarna försvunnit till Miljöpartiet, som trots stundande språkrörsbyte går fram 1,6 procentenheter.

– Socialdemokraterna är inne i en nedåtgående trend. De ledande företrädarna verkar vara mer fokuserade på det interna spelet inför partiledarvalet än att ägna kraft åt att vara ute och opponera, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Mest tappar Moderaterna som backat 3,3 procentenheter sedan förra mätningen och nu ligger på 31,8 procent. Fortfarande ligger man dock betydligt över valresultatet och Carl Melin tror att deras nedgång snarare handlar om en normalisering.

– De låg lite högt i förra mätningen, men det är också så att Reinfeldt och Borg har synts lite mindre. De borgerliga småpartierna har fått mer utrymme.

”Opinionen är stabil”

Att både Moderaterna och Socialdemokraterna tappar gör att styrkeförhållandet mellan blocken är i stort sett oförändrat sedan valet.

– Opinionen är väldigt stabil. Vi har lite av ett väntläge och det krävs en större händelse för att ändra på det, till exempel ny S-ledare, nya språkrör eller ett partiledarskifte på den borgerliga sidan.

En större politisk fråga som berör människor, som till exempel sjukförsäkringsdebatten, kan också förändra opinionen.

Petzäll relativt okänd

Sverigedemokraterna har den senaste veckan dragits med negativ publicitet efter riksdagsmannen William Petzälls fyllebråk. Att SD ändå går fram i mätningen tror Carl Melin hänger samman med att Petzäll inte är tillräckligt känd för väljarna.

– Det är annorlunda om det drabbar toppföreträdare. Den enda sverigedemokrat som är känd är Jimmie Åkesson. Det är ingen som har röstat på SD för Petzäll.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter