Stjärnan i Big brother tog sitt liv

avLisa Röstlund

NYHETER

På nätet skrev kvinnan att hon ångrade något starkt – dagen efter var hon död

Foto: Foto: LASSE ALLARD
Anton Glanzelius, programchef på TV11 som sänder årets upplaga av Big Brother – här tillsammans med programledaren Gry Forssell, programledare Sverige och producenten Pelle Porseryd.

Hon blev känd i Big brother som en av de färgstarkaste det året.

Sista tiden verkade hon lycklig, enligt vännerna.

Men i onsdags tog hon sitt liv.

Klockan nio på morgonen dagen innan, skrev kvinnan på ett nätforum om något hon ångrade starkt, som hon fick leva med sviterna av.

Big brother-stjärnan, som var i 30-årsåldern, hittades död i en lägenhet i en stad i Mellansverige och polisen rubricerar det som självmord trots att inget avskedsbrev hittades.

Vänner som Aftonbladet varit i kontakt med är chockade.

– Jag är helt bestört. Det är så svårt att förstå. Hon verkade lycklig sist vi pratade för tre veckor sedan, säger en kvinna som deltog i samma säsong av Big brother.

”Hon var väldigt intensiv”

Kvinnorna blev nära vänner i huset och jobbade därefter tillsammans en tid.

Flera i umgängeskretsen beskriver att Big brother-stjärnan hade en problematisk uppväxt och under några år levde ett skakigt liv med partydroger.

– När vi festade, festade hon alltid för mycket. Hon var väldigt intensiv och impulsiv, men letade nog egentligen efter trygghet och kärlek, säger en annan vän.

Hon stack verkligen ut den säsongen och fick mycket uppmärksamhet efteråt. Hur upplevde hon det?

– Hon verkade bara tycka det var kul. Hon var glad hela tiden. Men med tanke på hennes bakgrund så kan man tänka att hon dolde hur hon egentligen mådde, säger vännen.

Startade företag

Under senare år genomförde kvinnan det som, enligt alla Aftonbladet pratat med, var hennes stora livsdröm. Hon flyttade från Stockholm, startade företag inom en bransch som hon brann för och verkade lycklig tillsammans med sin nye pojkvän.

– Allt tycktes ha fallit på plats för henne. Hon verkade ha lugnat ner sig och hittat sig själv så det här är helt obegripligt, säger vännen från Big brother-tiden.

Jan Bescow, professor i psykiatri och suicidforskare, vill inte spekulera i hur deltagandet i dokusåpan kan ha påverkat.

– Vi har ingen aning om det kan vara en förklaring. Det finns alltid en väldigt komplex bakgrund med många faktorer som samverkar.

Svårt att tygla känslorna

Ofta handlar det enligt Bescow om att man under en längre tid haft ångest och självmordstankar, och att en kortvarig intensiv psykisk smärta gör att personen blir överväldigad av sina suicidala impulser.

– Är man, som den här kvinnan beskrivs, väldigt impulsiv betyder det att man har svårt att tygla sina känslor. Det talar för att det här kan vara ett sådant, som jag kallar ”psykiskt olycksfall”, säger Jan Bescow.

Michael Westerlund forskar om självmord på nätet, och resonerar om kvinnans sista inlägg på det forum hon ofta besökte.

– Det är inte ovanligt att man på olika sätt kommunicerar självmordstankar eller bekänner sin ångest inför ett självmord. Men de här ropen på hjälp ser så olika ut att det är svårt att döma hur allvarligt det är menat utifrån ett enda inlägg, säger han.

Kvinnans familj avböjer att kommentera.