Mest sol i norr

Av: Magda Gad

Publicerad:
Uppdaterad:

Sista sommarvädret växlar friskt i augusti

Typiskt svenskt sommarväder!

Det är vad vi har att vänta oss i augusti, enligt SMHI.

Norrland vinner solligan, men varmast blir det om ett par veckor – i Östersjölandskapen.

Temperaturerna är fortfarande höga i hela landet, med ett snitt på 25 grader.

Men svalare luft drar nu in söderifrån och temperaturerna sjunker successivt till omkring 20, vilket är normalt för tidsperioden.

– I dag kommer det in ett lågtryck med regn och åskskurar som når södra delarna av landet, främst Skåne och Gotland. Det ostadiga vädret fortsätter sedan uppåt för att till helgen bre ut sig över större delarna av Götaland och Svealand.

– Norrland får flest solchanser, med fint väder längs kusten och regn främst i fjälltrakterna, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Nästa vecka sker en tillfällig stabilisering av vädret och det kommer in mer högtrycksbetonat väder i framför allt Norrland, medan det fortsätter vara växlande molnighet och regn söderut.

I mitten av veckan drar det ostadiga vädret norrut och det blir något svalare över hela landet, med temperaturer på 15–20 grader.

Typiskt väder

– Man kan säga att det blir ganska typiskt svenskt sommarväder, med solchanser på förmiddagen och lite regn på eftermiddagen, säger Linnea Rehn.

I slutet av nästa vecka och nästa helg håller det ostadiga vädret i sig, med regnskurar och växlande molnighet.

Men det kan också bli några soliga dagar med temperaturer som sticker uppåt.

– Veckan därpå kommer det in mycket sydvästliga vindar, vilket innebär att det blir regn på Västkusten och torrare med fler solchanser längs hela Östkusten. Östersjölandskapen kommer nog att ha de högsta temperaturerna i augusti.

Glöm tropikvärme

Enstaka dagar kan bli mer högtrycksbetonade, men den som längtar efter riktig hetta blir tyvärr besviken, om SMHI:s prognos slår in.

– Jag ser inget mäktigt högtryck som tänker parkera sig över Skandinavien den närmsta 30-dagarsperioden, säger Linnea Rehn.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN