Nyheter

Så påverkas du av pengakrisen

Av: 

Carina Bergfeldt

Arga I parlamentet ska ledamöterna rösta om det kraftiga sparpaket som ska möjliggöra nya lån som i sin tur kanske kan rädda Grekland från att gå i konkurs.
Arga I parlamentet ska ledamöterna rösta om det kraftiga sparpaket som ska möjliggöra nya lån som i sin tur kanske kan rädda Grekland från att gå i konkurs.

NYHETER

Bolånen, pensionen, jobbet.

Allt kan påverkas av krisen i Grekland.

Här berättar Annika Creutzer, privatekonomisk expert, hur du klarar dig på bästa sätt.

Börja buffra Ekonomiexperten Annika Creutzer rekommenderar alla att testa sin ekonomi för att se hur man klarar en kris.

Det är svarta rubriker regelbundet när det gäller den grekiska ekonomin.

Idel kris och ödesdagar.

– Vi kommer att ha många ödesdagar framöver, säkert hela hösten, säger Annika Creutzer.

Hon förklarar:

– Det man får komma ihåg är att flera olika aktörer tjänar på att ödeskänslan förstärks. Grekland framför allt, som ju behöver hjälp, men även USA som har sin egen ödesdag den 2 augusti när pengarna i stadskassan är slut och som vill att så mycket uppmärksamhet som möjligt ska riktas bort från dem.

De påverkas:

Annika Creutzer säger att det i första hand är euroländernas medborgare som kommer att tvingas stå för kalaset, men listar ett par sätt som krisen i Grekland kan komma att påverka även Sverige:

Pensioner

Många länder sparar i grekiska statspapper, bland annat Tyskland och England. Hon säger dock att få svenska pensionsfonder har lagt några större pengar där.

Bolånen

Svenska banker lånar pengar utomlands som de i sin tur lånar till oss för bolån. När det är oro i Europa blir det dyrare att låna, vilket påverkar räntan.

– Vi kan garanterat räkna med kortsiktiga toppar i räntan.

Jobben

När Euroländerna får sämre ekonomi konsumerar de också mindre. H&M planerar att öppna färre butiker än vanligt, och i och med ländernas dåliga ekonomi planeras färre stora insatser i infrastrukturen, vilket är en stor inkomstförlust för flera svenska byggföretag.

Skaffa buffert

Annika Creutzer ger också tips på hur man ska göra för att klara krisen när den väl når våra breddgrader.

– Har man inte börjat skaffa en buffert så är det hög tid nu. Mitt råd är att testa att räkna hur man skulle klara en tillfällig bolånetopp på sju procent i upp till ett halvår. Vi måste räkna med att alla rörliga räntor kommer att bli dyrare. Sedan rekommenderar jag också att man ser över sin anställningsbarhet. Om man blir av med det jobbet man har, hur lätt är det då att få ett nytt?

”Påverkas minst”

Hon vill dock inte måla fan på väggen.

– Vi har trots allt en av Europas starkaste ekonomier. Ja, vi kommer att påverkas, men vi kommer ändå förmodligen att vara ett av de länder som påverkas minst i Europa.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert: