Nyheter

Hela världen vill läsa om deras bröllopsresa

Av: 

Erik Olsson

NYHETER

Familjens Svanströms semester blev en rejäl mardröm

Snökaos, översvämningar och cykloner, stora skogsbränder och jordbävningar i både Nya Zealand och Japan.

Familjen Svanströms bröllopsresa är en osannolik historia om att vara på fel ställe vid fel tidpunkt.

Nu står världspressen på kö för att intervjua Stockholmsfamiljen.

- Det är otroligt vilken uppmärksamhet vår resa har fått, säger Stefan Svanström, 38.

CNN, ABC och CBS News är bara några av de nyhetsjättar som velat tala med familjen. Allt på grund av den bröllopsresa som Stefan och hans fru Erika gav sig ut på tillsammans med bebisen Ellinor i början av december. En bröllopsresa som gud måste ha glömt.

Snökaos i München

- Det började i München där vi hamnade mitt i snökaoset som drabbade hela centraleuropa. Som tur var blev vi bara försenade i ett dygn, säger Stefan.

Singapore och Thailand gick också bra men sen började problemen. På Bali öste monsunregnet ner. I fyra dagar.

– Vi satt inne på hotellet och läste. Det gick inte att gå ut, säger Stefan.

Därefter flög familjen till Australiens västkust och fick omedelbart rådet att röra sig norrut eftersom en cyklon var på väg in. De kom till Perth och precis då bröt stora skogsbränder ut runt staden.

Evakuerades efter supercyklon

Det var första - men inte sista gången - under den fyra månader långa resan som anhöriga hemma i Sverige ringde och var oroliga. Men familjen drabbades inte direkt av bränderna och kunde flyga vidare till Cairns på östkusten.

– När vi kom dit drog en kategori 5-cyklon, den största i mannaminne, in. Hela downtown blev evakuerat och vi hamnade tillsammans med 2500 andra i ett stort shoppingcenter, säger Stefan.

Där fick de sova på cementgolvet i 35-gradig hetta efter att luftkonditioneringen brakat ihop.

Nu började allt fler uppmärksamma familjens extremt otursförföljda resa och på Facebook duggade kommentarerna tätt-

I Brisbane - som blev nästa anhalt på resan - hade de stora översvämningarna i Australien i mitten av januari i år precis gått mycket hårt åt staden.

Första jordbävningen

– Sen skulle vi precis gå på flyget till Nya Zealand när min fru fick ett samtal från sin mamma som var jätteupprörd och undrade vart vi var. Då hade precis jordbävningen slagit till mot Christchurch, dit vi skulle, säger Stefan.

Förstörelsen var enorm men som tur var hade flygplatsen klarat sig och familjen behövde inte göra några jätteändringar i resplanen. Men in i Christchurch fick de aldrig komma.

Efter Nya Zealand tog sig familjen via Melbourne till Tokyo i Japan.

– Där satt vi på en restaurang och skulle precis äta när jag kände hur benen liksom blev som spaghetti. Kan det vara en jordbävning tänkte jag. Sen såg jag hur japanerna reagerade och förstod att det var något utöver det vanliga, säger Stefan och berättar att personalen på restaurangen gick ut på gatan och vägrade gå in igen.

Jordbävningen i Japan

Skalvet uppmättes till 9,1 på richterskalan - ett av de kraftigaste någonsin - och den efterföljande tsunamin orsakade kärnkraftskatastrofen i Fukushima. Återigen hade familjen Svanström hamnat mitt i händelsernas centrum.

– Det blev strömavbrott i nästan hela Tokyo och en väldigt konstig stämning i staden. Trots att mycket folk vara ute på gatorna var det nästan tyst. Ingen sa någonting, säger Stefan.

Familjen kom hem i förra veckan och sedan dess har flera kompisar hört av sig och skämtsamt bett dem att berätta om de ska åka utomlands någon mer gång - så att alla kan undvika att åka dit samtidigt.

Vågar ni nånsin åka ut och resa igen?

– Haha.. Jag borde väl egentligen hålla mig hemma. Jag var ju i Thailand när tsunamin slog till där också. Men vi gillar att resa, både jag och Erika, så det blir nog fler gånger, säger Stefan.

Sen måste han avsluta samtalet - Sky News väntar på en tv-intervju.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: