Maria Wetterstrand lämnar riksdagen

Miljöpartiets före detta språkrör Maria Wetterstrand, 37, lämnar riksdagen.

Hon har nobbat jobberbjudanden för att bli fri debattör och kunna följa sonen till skolan – i Finland.

– Min man har blivit miljöminister i Finland så det innebär att han har svårare att resa. Förut har vi haft vår bas här och pendlat dit. Nu blir basen för barnen där istället.

Lagom till fredagsmyset meddelande tvåbarnsmamman och tidigare språkröret Maria Wetterstrand sina närmaste partikamrater om sin avgång.

Barnen flyttar till Finland

Hon har suttit tio år i riksdagen och under lång tid pendlat mellan Sverige och Finland där hennes make Ville Niinistö nyligen blev miljöminister.

– Min man har blivit miljöminister i Finland så det innebär att han har svårare att resa. Förut har vi haft vår bas här och pendlat dit. Nu blir basen för barnen där istället.

Maria Wetterstrand säger att hon har fått en hel del förfrågningar om chefsjobb, konsult- och ordförandeuppdrag men bestämt sig för att tacka nej.

Tar inte semester

Hon betonar tydligt att hon inte tar semester fram till riksdagen öppnar 15 september. Hon ska fullgöra sitt uppdrag – och redan i kväll reser hon till Kina som delegationsledare för näringsutskottet där hon är vice ordförande.

– Ja, det blir ju jobb dygnet runt så det blir ganska arbetsintensivt.

Maria Wetterstrand kommer har kvar en del styrelseuppdrag. Hon vill sitta kvar i styrelsen för Mälardalens högskola. Hon kommer inte att flytta till Finland och kommer fortsätta ta uppdrag i Sverige.

– Det kommer inte bli så stor praktisk skillnad för oss, men för barnen blir det det. Sonen har börjat skolan i Finland.

Fri – men grön – debattör

När partikamrater och motståndare bänkar sig i riksdagen den 15 september börjar en ny tid för Maria Wetterstrand. Hon ser fram emot att bli fristående grön samhällsdebattör och skribent.

Miljöpartiets regler hade gjort att hon inte hade kunnat sitta mer än högst mandatperioden. Beslutet om nyorienteringen har växt fram sedan hon trädde tillbaka som språkrör. Hon tror att reglerna håller diskussionen i gång i partiet och gör att steget "blir mer naturligt i mitt huvudet".

– Jag får en hel del förfrågan om att föreläsa och har tänkt igenom det mycket och tycker att jag kommer göra minst lika stor nytt i den politiska debatten på det sättet.

Maria Wetterstrand tänker inte lämna partiet och markerar starkt att "om man vill ha någon som framförallt kritiserar miljöpartiet så ska de ringa någon annan". Förutom frågor om utbildning, ledarskap, grönt näringsliv känner hon starkt för mångfald och öppenhet.

–   Jag tycker öppenhet och mångfald är en väldig viktig fråga framöver och det är inte möjligt att jag kommer göra inlägg om det. Jag är väldigt mycket för att Sverige ska vara öppet mot världen och tillåta att människor är olika.

Valtersson hoppar också av

Efter nio år i riksdagen ställer miljöpartisten Mikaela Valtersson, 44, sin plats till förfogande. Hon är partiets ekonomiska talesperson och gruppledare och förlorade kampen om en språkrörsplats.

– Jag tycker det är synd men hon har själv förklarat att hon inte har motivationen. Då är det läge att gå vidare. Jag tycker det sunt att det byts folk i politiken ibland, säger Maria Wetterstrand.

– Vi har både diskuterat med varandra och språkröraren om hur man kan lösa det. Vi vill inte lämna partiet i sticket.

Öppnar för Moderaterna

På DN Debatt skriver Mikaela Valtersson i dag om hur MP bör öppna upp för möjligheten att bilda regering med Moderaterna.

– Det kommer nog inte som någon hemlighet för folk internt, jag har alltid fört fram att det är viktigt. Jag har aldrig uteslutet åt något håll utan tyckt att vi måste vara beredda att samarbeta med både S och M, säger Mikaela Valtersson till TT.

Maria Wetterstrand tar inte chansen att redan nu sticka ut hakan:

– Jag tycker det är bra med den diskussionen och stödjer språkrören i deras ställningstagande men tycker det är bra att Mikaela lyfter det. Sedan får vi ta den diskussion internt.

Maria Wetterstrand utesluter inte helt en comeback i ett parti som är känt för att ha öppna dörrar både för de som behöver en paus från politiken och de som vill komma in i värmen igen.

– Det är inget jag har planer på nu. Det skulle känns konstigt att samma dag som man aviserar sin avgång ha planer på att komma tillbaka.

Publisert: