Nyheter

1 000 nya djurarter hittade på Nya Guinea

Av: 

Louise Lundström

NYHETER

En delfin med runt huvud, en groda med vampyrlika huggtänder och färgglada sniglar.

Artrikedomen i Nya Guinea slutar adrig att fascinera.

Under tio år har forskarna upptäckt två nya djurarter i veckan.

Fler än 1 000 tidigare okända arter av däggdjur, fiskar, fåglar, insekter och plantor har hittats av forskare på Nya Guinea under en tioårsperiod. En ny sorts träd-känguru, en två och en halv meter lång flodhaj, en groda med vampyrliknande tänder, en gigantisk råtta och en delfin med runt huvud är bara några av de nya upptäckterna.

Ny upptäckt på några sekunder

Det är WWF som sammanställt en rapport om de nya arterna inför sitt 50-årsjubileum. Och det är tydligt att Nya Guinea är rätt plats att vara på för de forskare som är intresserade av nya arter. Enligt The Guardian hittade ett team en ny fågelart bara sekunder efter att de hoppat ur sin helikopter.

Dr. Mark Wright,  expert på WWF, beskriver rapporten som en fantastisk påminnelse om att "världen är full av fantastiska varelser, av udda och osannolika livsstilar. Ju mer vi tittar desto mer hittar vi".

Han menar att många har glömt hur man tittar, och att vi egentligen är omgivna av mängder av arter varje dag.

Illegal skogsavverkning hotar

Men något speciellt är det allt med just Nya Guineas djur- och växtliv. Ön är den näst största på jorden, bara Grönland är större, och där finns den tredje största regnskogen i världen. Forskare räknar med att omkring åtta procent av världens arter finns på Nya Guinea.

En av anledningarna till att naturen fortsätter att utvecklas just där tros vara att det bor så få människor på ön. Men illegal skogsavverkning blir allt vanligare och kan på sikt utgöra ett stort hot för öns regnskog.

ANNONS EXTERN LÄNK

JACKPOTT - 7 miljoner på Stryktipset. Skaffa andel i Sportbladets jättesystem | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: