Här kör de fast

Av: Mattias Sandberg, Staffan Lindberg, Erik Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera distrikt vägrar att godta någon av partiledarkandidaterna

1 av 4 | Foto: LASSE ALLARD
TIDEN ÄR KNAPP I går samlade valberedningen ordförandena för Socialdemokraternas 26 partidistrikt för att diskutera partiledarfrågan. Flera av de tunga distrikten sa blankt nej till de tre kandidaterna ovan. Det innebär att valberedningen, som redan ligger efter tidsschemat, nu tvingas börja kohandla om hela partiledningen.

Tiden rinner ut för Berit Andnor.

Flera tunga S-distrikt vägrar att godta någon av hennes kandidater.

Nu tvingas hon kohandla om hela partiledningen.

Valberedningen samlade i går ordförandena för Socialdemokraternas 26 partidistrikt till möte i riksdagen. Flera av deltagarna hade före mötet hoppats att valberedningen skulle presentera ett konkret förslag på en eller två partiledarkandidater.

De blev besvikna.

I stället skickades ordförandena hem till sina lokala distrikt med en helt annan uppgift: att reda ut om även partisekreteraren, gruppledaren i riksdagen och partiets talespersoner för ekonomi och utrikespolitik ska bytas ut.

Ligger redan efter

Skälet ska enligt uppgift vara enkelt. Valberedningen, som leds av Berit Andnor, har kört fast. Trots upprepade försök har de inte lyckats samla tillräckligt stöd från partidistrikten för någon av de tre kandidater som återstår – Thomas Östros, 46, Sven-Erik Österberg, 55, och Mikael Damberg, 39. Störst är kritiken från partiets vänsterfalang.

S-distrikten i Skåne, Kalmar, Dalarna och Jönköping säger blankt nej till samtliga tre, erfar Aftonbladet.

Valberedningen ligger redan efter tidsschemat och blir nu allt mer pressad för varje dag. Förhoppningen är att kunna lösa knuten genom att kohandla om hela ledningen för partiet.

Kan vägra släppa plats

Genom att byta ut partisekreteraren eller gruppledaren i riksdagen mot en mer vänsterinriktad socialdemokrat skulle kritiska röster kunna köpas. Men strategin är osäker: personer i partiets ledning kan helt enkelt komma att vägra att släppa sina platser.

Håkan Juholt är ordförande för Kalmar, som pekats ut som ett av de bångstyriga distrikten.

Valde att utebli

– Valberedningen har en uppgift och det är att komma med ett förslag på en ny partiordförande, säger han.

– Sedan har flera distrikt, däribland mitt, sagt att det bör till större förändringar och då har valberedningen frågat om det ska till större förändringar.

Veronica Palm är ordförande för vänsterdistriktet Stockholms stad. Hon valde att inte vara med på mötet i går.

– Eftersom jag har varit ett av namnen så är det med respekt för processen. Den måste få ta den tid det tar.

Det pratas om att man ska rensa i ledningen. Kan du tänka dig att bli partisekreterare?

– Hela den processen görs tillsammans i partiorganisationen och jag har respekt för att det måste få ta den tid det tar.

Publicerad: