”Han kommer att bli mördad”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Muammar Gaddafi försöker desperat att behålla makten.

Men hans nya tal till folket vckte inga sympatier.

Diktatorns dagar är räknade.

– Han kommer att mördas när folket får tag på honom, säger Shaban Elgale, oppositionsaktivist.

Muammar Gaddafis skräckregim faller nu sönder bit för bit. Upproret kryper allt närmare huvudstaden Tripoli – och diktatorn blir allt mer trängd.

Under gårdagens tal – som var det tredje sedan protesterna började – vågade han inte visa upp sig.

I stället var Gaddafi med via telefon.

”Han är pressad”

– Han är oerhört pressad. Det hörs på rösten. Och det faktum att han inte dyker upp i studion är väldigt talande, säger Alexander Atarodi, Nordafrika- och Mellanösternexpert på Försvarets forskningsinstitut.

Enligt honom är diktatorns dagar räknade.

– Den psykologiska spärren är borta hos folket. Det spelar ingen roll om Gaddafi är ute med stridsvagnar och stridsflygplan. Det är omöjligt att backa. Tusentals människor kommer säkert att dö, men slutmålet är ­redan definierat. Och det är ett Libyen utan Gaddafi.

Vill visa sin storhet

I tisdagens tal hade diktatorn valt sin favoritplats för att försöka stoppa revolutionsvågen. Hans tal filmades i området Bab al-Azizia i Tripoli – en plats vald med omsorg.

– Gaddafi har hållit tal från det stället flera gånger. Det är ett hus som bombades av USA 1986, men aldrig har byggts upp. Gadaffi vill bevara det och visa hur stark han är eftersom han överlevde attackerna då, säger Shaban Elgale, Sverigeboende oppositionsaktivist.

Under talet gjorde diktatorn allt för att försöka visa sin egen storhet. Bland annat klipptes det in bilder på en staty med en gigantisk knytnäve som krossar ett amerikanskt flygplan.

– Det var skrämmande. Gaddafi försökte övertyga alla att han har kontroll. Men han har ingen kontakt med verkligheten längre. Gaddafi kommer att mördas när folket får tag på honom, säger Shaban Elgale.

Publicerad: