Enigt FN inför sanktioner

Publicerad:
Uppdaterad:

Omedelbart stopp för vapenförsäljning till Libyen

Klicka på bilden för en större version

FN:s säkerhetsråd röstade i natt enhälligt ja till att införa sanktioner mot Muammar Gaddafi och andra ledare i Libyen.

Trycket mot Gaddafi ökar också inom landet där en alternativ regering bildats.

Muammar Gaddafi, nio medlemmar av hans familj och ytterligare sex personer ur den inre maktcirkeln omfattas av reseförbud. Alla tillgångar som tillhör Gaddafi, hans son Saif al-Islam och fyra andra i familjen kommer att frysas.

FN:s säkerhetsråd inför också ett omedelbart stopp för vapenförsäljning till Libyen, och uppdrar åt Internationella brottmålsdomstolen (ICC) att utreda om någon i regimen ska ställas till ansvar för de blodiga attackerna mot civila.

– De som slaktar civila kommer att hållas personligen ansvariga, sade USA:s FN-ambassadör Susan Rice efter omröstningen på lördagskvällen lokal tid.

Obama; Avgå!

USA:s president Barack Obama skärpte också tonen på lördagen. I ett telefonsamtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppmanade han Gaddafi att avgå.

"Presidenten fastslog att när en ledares enda metod för att sitta kvar vid makten är att tillgripa massvåld mot sitt eget folk, då har han förlorat rätten att härska och måste göra det som är rätt för hans land: avgå nu.", återgav Vita huset.

Libyens avhoppade justitieminister Mustafa Mohamed Abud al-Jalil bildade på lördagen en alternativ övergångsregering. Han sade till den libyska tidningen Quryna att övergångsregeringen ska sitta i det fria Benghazi tills huvudstaden Tripoli har fallit för oppositionen. Regeringen bildades efter ett möte med lokala ledare i östra Libyen och dess sammansättning ska presenteras vid en presskonferens i Benghazi på söndagen.

Regeringsmedlemmar har utsetts från de befriade städerna i väst, som Misrata och al-Zawiya. Andra regeringsposter förblir vakanta tills Tripoli och andra stöder befriats, sade Abud al-Jalil, som hoppade av i måndags i protest mot regimens våld mot demonstranter.

Hårda strider

Han lade skulden på Gaddafi ensam för alla förbrytelser. Gaddafis klan, Gaddadfa, är förlåten, sade al-Jalil.

Gaddafi har länge förlitat sig på sin egen klan när det gäller att bemanna elitstyrkor och garantera hans egen och regeringens säkerhet.

Från huvudstaden Tripoli rapporterades på lördagen att Gaddafis polisstyrkor övergett delar av staden, och att revoltörerna tagit över.

I staden al-Zawiya väster om Tripoli utkämpades på lördagen häftiga strider mellan rebellstyrkor och soldater lojala mot ledaren Muammar Gaddafi, uppger en invånare i staden. I telefon till Reuters säger han att minst 50 civila dödats och att lika många blivit allvarligt skadade.

Andra invånare har berättat att staden kontrolleras av oppositionen men att omgivningarna hålls av regeringstrogna soldater.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM