”Psyksjuk” flicka kan tvingas betala själv

NYHETER

Den flicka i Malmö, vars pappa misstänks för att ha lurat till sig pengar för att vårda henne, kan själv bli skyldig att betala tillbaka pengarna.

Nu vill Försäkringskassan att lagen ändras så att de ska bli lättare att komma åt bidragsfuskare.

Från sju års ålder isolerades den nu 18-åriga flickan i hemmet. Pappan fick felaktigt över 100 000 kronor i månaden för att vårda henne som personlig assistent närmare 100 timmar i veckan. Till slut rymde flickan och anmälde pappan för olaga hot.

Trots det kan det bli flickan som blir återbetalningsskyldig – inte pappan.

När Försäkringskassan gör ett återkrav riktas det nämligen mot den person som blivit vårdad, oavsett om det är ett barn eller en vuxen.

– Det är barnet som har fått rätten till ersättning och det är barnet som man måste kräva tillbaka det ifrån, säger Marcus Nordlund, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan, till TT.

Fler krav mot barn

Han uttalar sig inte om det enskilda fallet, utan generellt om hur reglerna ser ut. Han känner däremot till flera fall där barn blivit ersättningsskyldiga.

En nioårig flicka i Halland, vars pappa misstänktes för att ha fuskat till sig pengar, har krävts på över 600 000 kronor. Ärendet har överklagats och ska nu tas upp i kammarrätten.

– Vi ser naturligtvis att det är ett problem, det finns ju betänkligheter kring att rikta återkrav mot ett barn, säger Nordlund.

Försäkringskassans polisanmälningar om fusk har ökat, visar nya siffror. Nu kräver myndigheten att lagen ändras för att kunna komma åt fuskarna.

Oberoende utlåtanden

Det viktigaste är att kassan får rätt att betala för oberoende medicinska utlåtanden, något som inte är möjligt i dag.

– Det är en otroligt viktig förutsättning. På så sätt skulle vi kunna få ett oberoende yttrande över det som ligger till grund för ersättningen om vi misstänker något, säger Therese Karlberg, områdeschef på Försäkringskassan.

Försäkringskassan har påtalat detta för regeringen, men inte fått svar.

Däremot har regeringen tillsatt en särskild utredare, justitierådet Susanne Billum, som ska undersöka hur stor del av kostnadsökningen för assistansersättningen som utgörs av fusk, oegentligheter och överutnyttjande.

I februari nästa år ska resultatet redovisas.

TT har sökt Susanne Billum utan resultat.

TT