Hans sista dag i rätten

Foto: Nilkas Eliasson i samband med tingsrättsförhandingarna.
NYHETER

ÖREBRO. Han har nu mött alla sina offer i rättssalen och medgett att han inte känner något speciellt.

I dag är sista rättegångsdagen mot Niklas Eliasson, 24-åringen som kommit att kallas Sveriges värsta serievåldtäktsman.

Det är drygt ett halvår sedan Niklas Eliasson, 24, greps på en toalett i en källare i Örebro misstänkt för att vara den man som överfallit kvinnor i Örebro under flera års tid.

I dag är det sista dagen i rättssalen för Eliasson och hans 15 offer.

Bakom stängda dörrar

Rättegången mot Niklas Eliasson har till största delen hållits bakom stängda dörrar för kvinnornas skull. Den har även omgärdats av ett massivt säkerhetspådrag på grund av en hotbild mot den misstänkte serievåldtäktsmannen.

Även i dag kommer det mesta av åklagaren och försvarets slutpläderingar att hållas bakom lyckta dörrar.

Både åklagare och advokat kommer att lägga in ett önskemål hos tingsrätten att Eliasson ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad RPU, för att fastställa om han lider av en allvarlig psykisk störning. Eliassons själv, som medgett samtliga överfall och sagt att "röster i huvudet" drivit honom till dem, vill själv gärna bli undersökt.

Kan dömas till vård

Om RPU:n visar att han lider av en allvarlig psykisk störning kommer han att dömas till vård.

Niklas Eliasson har i förhör sagt varför han erkänt alla brotten. Han menar att det är för offrens skull, inte för sin egen.

Han har medgett att han inte mår så dåligt över att tjejerna mår dåligt men han vill ändå att de ska få en förklaring och kunna gå vidare med sina liv.

Under rättegången, då han fick frågan hur det kändes att möta ett av sina offer sa han:

– Jag vet att jag har gjort det här, men jag kan inte säga att jag känner något.

Eliassons överfallsserie inleddes 2005, då han bara var 19 år. Överfallen har varit mycket råa med inslag av kraftigt våld. Niklas Eliasson har vid flera av överfallen kommit cyklandes på sin cykel och attackerat kvinnorna med fart och kraft.

Hotade med kniv

Nästan alltid har han kommit bakifrån, i skydd av mörkret. Sedan har det gått snabbt. Han har släpat dem med sig och bakbundit dem och hotat dem med kniv i flera fall.

Vid flera andra överfall har Eliasson hotat att döda sina offer, slagit dem brutalt och hållit för deras näsa och mun. Offren har känt stor dödsskräck.

"Håller du inte käft så dödar jag dig", skrek han vid ett överfall.

Polisen tror att Niklas Eliasson hade kunnat döda någon om han inte gripits.