”Hur kunde jag vara så blind?”

Patrik Sjöbergs mamma om sonens avslöjande

Patrik Sjöberg avslöjade nyligen i sin nya bok ”Det du inte såg” att han blev sexuellt utnyttjad som barn av sin styvfar – och tränare – Viljo Nousiainen.
Patrik Sjöberg avslöjade nyligen i sin nya bok ”Det du inte såg” att han blev sexuellt utnyttjad som barn av sin styvfar – och tränare – Viljo Nousiainen.

För två veckor sedan trädde Patrik Sjöberg fram och berättade hur han sexutnyttjats av sin tränare och styvfar Viljo Nousiainen.

Nu väljer höjdhopparens mamma Birgitta Sjöberg att ge sin bild av övergreppen.

”Jag borde ju ha förstått”, skriver hon i Dagens Nyheter.

Patrik Sjöbergs avslöjande slog ned som en bomb i idrottssverige.

Han valde att berätta i samband med lanseringen av boken ”Det du inte såg”, skriven av Sjöberg och journalisten Markus Lutteman.

”Får vara nog”

– Nu får det vara nog. Jag tänker inte försvara den jävla grisen längre, sa Sjöberg till Aftonbladet då.

För första gången väljer nu Patrik Sjöbergs mamma Birgitta Sjöberg att kommentera övergreppen. I DN, under rubriken "Det jag inte såg", ger hon sin bild av Viljo Nousiainen, mannen som kom att förändra både hennes och Patriks liv.

"Tränaren Viljo nämndes tre gånger i varje mening och jag undrade vad det var för en sorts Messiasfigur, som så totalt upptog min yngste sons intresse", skriver hon.

Några dagar före julafton 1975 bjöd hon hem Viljo Nousiainen till lägenheten på Flöjtgatan 15 i västra Göteborg.

"Jag föll som en fura"

"Jag ville verkligen träffa denna person öga mot öga. Tyvärr såg jag inte det jag borde ha sett. I stället blev jag träffad av blixten. In trädde en leende, vältränad man med blixtrande mörkbruna ögon. Jag föll som en fura."

Birgitta och Viljo blev snabbt ett par. Utåt sett ett mycket lyckligt sådant.

"Idyllen bredde ut sig i vårt nya, gemensamma hem. Det fanns bara en viktig hake: Vi hade inget samliv och jag lade märke till att Viljo faktiskt undvek mig samtidigt som han byggde upp en allt starkare pakt med enbart Patrik", skriver hon.

Efter fyra år tillsammans gjorde Birgitta och Viljo slut.

"I stället för en vuxen man vid min sida hade jag fått ytterligare ett barn i huset. En på många sätt löjlig figur som ständigt bekymrade sig för sitt utseende, som ljög som en häst travar och som uppenbarligen inte hade en aning om hur man beter sig som vuxen."

Patrik flyttade in hos Viljo

Men efter uppbrottet flyttade Patrik in hos Viljo.

"Under de närmaste två-tre åren sågs vi väldigt sporadiskt och då faktiskt mest tack vare Viljo, som fantastiskt nog, ansåg det viktigt att vi träffades", skriver Birgitta Sjöberg.

Hon fick inte reda på sanningen om hur Viljo behandlat hennes son förrän den 27 april i år.

”Den smärta jag själv burit på sedan dess har i dag blivit avgrundsdjup. Hur kunde jag vara så blind, så naiv, så korkad?”, skriver Birgitta Sjöberg.

”Borde ha förstått”

När sanningen nu kom fram – drygt 30 år senare – var chocken stor.

”Min eloge till Patrik för att han tagit bladet från munnen – även om det gör ont i mig! Jag borde ju ha förstått, jag borde ha satt stopp för denna relation. Eller kanske inte ändå... Trots all skit fick Patrik ett liv som idrottare på världselitnivå.”

Publisert: