England

England inför ny lag kring organdonation

Av: 

Eneida Berisha

NYHETER

Från år 2020 kommer alla vuxna i England automatiskt att registreras som organdonatorer. Till skillnad från hur det fungerar i dag kommer det i stället vara de som inte vill donera sina organ som måste ge besked om det.

Lagförslaget har benämnts som ”Max and Keira’s law” och är uppkallat efter den tioåriga flickan Keira som räddade en jämnårig pojkes liv genom att hennes hjärta donerades efter hennes död 2017.

Sedan dess har en reform av lagen kring organdonation diskuterats och nu ändrar engelsmännen den. Från och med 2020 kommer alla vuxna automatiskt att registreras som organdonatorer – om de inte meddelar annat.

Premiärminister Theresa May är positivt inställd till den nya lagen.

– Det är ett steg för tusentals av de människor som väntar på en livräddande donation, och det kan rädda så många som 700 liv om året, ska May ha sagt enligt Yahoo News.

Ska rädda hundratals liv

Lagändringen innebär att alla vuxna kommer antas vilja donera sina organ, såvida de inte registrerat annat via Englands donationssystem.

Regeringen beräknar att reformen kommer att hjälpa rädda hundratals liv per år.

Än så länge gäller den enbart i England och omfattar således inte hela Storbritannien. Wales införde ”förmodat samtycke” 2015 och Skottland arbetar på en egen reform.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

LÄS VIDARE

Jonathan, 15, dog i väntan på nya lungor

ÄMNEN I ARTIKELN

England

Organdonation

Theresa May

Storbritannien