Israel har beskjutit över 100 Gazamål

avTT

1 av 2 | Foto: Mahmud Hams/AFP/TT
Himlen över Gazaremsan lystes upp under attacken från Israel.

Israeliska stridsflygplan har attackerat ett 100-tal platser på den palestinska Gazaremsan – dagen efter att två projektiler avfyrades därifrån i riktning mot storstaden Tel Aviv.

Anfallen inleddes redan under natten till fredag och är de mest omfattande från israeliskt håll på fem månader. De riktades enligt landets militär mot posteringar som tillhör Hamas, den islamistiska organisationen som styr Gazaremsan.

Fyra personer har skadats i attackerna, uppger sjukvårdmyndigheterna i det palestinska området.

Israel anser att Hamas bär ansvar för projektilerna som avfyrades på torsdagen, men Hamas nekar till kännedom om detta. Det var första gången sedan Gazakriget 2014 som raketer sköts mot Tel Aviv, där robotlarm ljöd och luftvärnssystem aktiverades.

Israel går till val om några veckor och efter projektilerna från Gaza riktade flera oppositionsledare kritik mot premiärminister Benjamin Netanyahu, med förmaningar om att Hamas måste besegras. Netanyahus främste utmanare Benny Gantz säger att "endast aggressiva, hårdföra åtgärder" kan återställa lugnet.

Palestinska protester på Gazaremsan inleddes för snart ett år sedan, med regelbundna sammandrabbningar längs med gränsstängslen. Under den tiden har över 200 palestinier dödats, samt en israelisk soldat.

Protesterna har ägt rum varje fredag, men denna fredag har de palestinska myndigheterna ställt in dem.

ARTIKELN HANDLAR OM

Israel

Gaza

Tel Aviv