Seoul: Inga bevis för robotaktivitet

avTT

Foto: AP/TT
Den nordkoreanska avfyrningsplatsen Sohae, på en satellitbild tagen den 6 mars.

Det är för tidigt att säga om aktivitet som registrerats vid nordkoreanska robotanläggningar den senaste tiden innebär tecken på att landet förbereder en robotuppskjutning. Det säger Sydkoreas försvarsminister Jeong Kyeong-Doo vid en utfrågning i landets parlament.

Tidigare i mars uppgav amerikanska tankesmedjor och sydkoreanska källor att satellitbilder från robotavfyrningsplatsen Sohae vid Tongchang-ri i Nordkorea visade möjliga förberedelser för en uppskjutning.

– Tongchang-ri är en avfyrningsplats men vi ser inte någon aktivitet i syfte att förbereda en robotuppskjutning, säger Jeong Kyeong-Doo.

Däremot har man sett tecken sedan slutet av 2018 på att Nordkorea håller på att återuppbygga Sohae, säger Sydkoreas återföreningsminister Cho Myoung-Gyon.

Det andra mötet mellan Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump i Hanoi nyligen resulterade inte i någon överenskommelse om nedrustning. Men Trump sade efter mötet att Kim lovat att inte skjuta upp några robotar eller genomföra kärnvapentester.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

Robotar

Seoul

Sydkorea