Rått kött till hunden hälsorisk för ägaren

avTT

Foto: Leif R Jansson / TT
Rått kött i hundens matskål smakar nog bra, men forskare manar till stor försiktighet och god hygien, eftersom produkterna kan innehålla mycket bakterier. Arkivbild.

Obehandlat rått kött som säljs som hundmat innehåller ofta mycket bakterier, vilket kan utgöra en hälsorisk för både hund och människa, visar en svensk studie.

Hushåll med spädbarn eller personer med nedsatt immunförsvar avråds från att utfodra hundar med rått kött.

Det har blivit allt mer populärt att utfodra hundar med olika dieter med rått kött. I djurbutikernas frysdiskar finns en rad produkter, baserade på slaktbiprodukter.

– Man har ju alltid gett hundar rått kött, men den här kommersiella försäljningen med rått, fryst kött i plastförpackningar har ökat, säger Ingrid Hansson, universitetslektor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Hälften över gränsvärdet

Hon har lett studien där prover tagits från 60 förpackningar från tio olika tillverkare i Sverige, Norge, Finland, Tyskland och Storbritannien.

I hälften av proverna var halten av mag-tarmbakterier av typen Enterobacteriaceae högre än EU:s gränsvärde. Det är en bakteriefamilj som innehåller både harmlösa och skadliga bakterier.

Allvarligare är kanske att analyserna påvisade flera bakterier som är kända för att orsaka magsjuka och matförgiftning. I två prover var halten av bakterien Clostridium perfringens högre än tillåtet, i fyra prover hittades olika typer av salmonella och i tre prover fanns campylobacter.

God hygien viktig

Människor bör nog inte låta hundar som fått rått kött slicka dem i ansiktet efteråt , menar Ingrid Hansson.

– Jag vet att det är väldigt många hundägare som tycker att hunden mår mycket bättre på rått kött. Men om man har nedsatt immunförsvar eller har små barn så är det kanske inte lämpligt att utfodra med rått kött, eftersom det finns fler patogener (sjukdomsframkallande ämnen) i rått kött jämfört med torrfoder, säger hon.

Hon manar till försiktighet och god hygien för dem som trots allt väljer att ge hundar rått kött.

– Man kanske ska ha en speciell kyl eller kylfack till hunden, tipsar hon.

Studien har publicerats i tidskriften Veterinary Record.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar

Hälsa