Hebron: 14-årig flicka dödad i upplopp

NYHETER

Ett tiotal palestinier skadade

HEBRON

Efter begravningen av en soldat gick judiska bosättare i Hebron på Västbanken bärsärkagång i stadens centrala delar.

En 14-årig flicka dödades och ett tiotal palestinier skadades.

21-årige Eliezer Leibovitch var soldat och bosättare från Hebron. Han dödades av palestinska extremister i ett bakhåll i fredags, och begravdes på söndagen.

Efter begravningen stormade rasande bosättare in i palestinska kvarter i centrala Hebron. Enligt israeliska militärkällor provocerades bosättarna av att palestinier kastat sten på begravningståget.

Satte eld på hus

Palestinska ögonvittnen sade att bosättarna öppnade eld närmast urskillningslöst i området. De tvingade ut en familj ur deras hus och satte eld på det. Enligt grannarna var huset känt för att inhysa en stor samling antikviteter.

Över tio personer skadades i oroligheterna, däribland en av de israeliska poliser som försökte gå emellan. Flera av de skadade hade blivit skjutna, medan andra rammats av bilar eller misshandlats.

En 14-årig flicka som stod på en balkong dödades av bosättarnas kulor, enligt vittnen.

- De attackerade området, började skjuta mot huset och då kastade vi sten mot dem för att få dem att ge sig av. De sköt flickan i huvudet och mig i benet, sade en palestinsk man.

Hinder för diplomati

De blodiga händelserna hotar att än en gång sätta käppar i de diplomatiska hjulen. På måndagen är ett möte inplanerat mellan de israeliska och palestinska finansministrarna Silvan Shalom respektive Salam Fayad. De väntas i första hand prata om Israels löfte att släppa delar av de miljardbelopp i skattepengar som Israel är skyldigt palestinierna.

Och USA:s utrikesminister Colin Powell sade i helgen att han i början av augusti ska träffa en palestinsk delegation i Washington för att diskutera säkerhetsfrågor.

- Detta är del i processen att gå framåt för att hjälpa det palestinska samhället till förändring, sade han under sitt besök i Indien.

Kontakter på ministernivå mellan USA och Palestinska myndigheten har inte förekommit sedan president George W Bush i juni uppmanade palestinierna att göra sig av med Yasser Arafat och utse nya ledare.

TT-AFP