Pappa var förebilden

NYHETER

Asrin och hennes far höll föredrag om hedersmord

Foto: JOHAN TIBBELIN
MÖRDAD Asrin Masifi blev 21 år. Den 26 april hittades hon död i familjens lägenhet i Märsta norr om Stockholm. Inledningsvis trodde polisens utredare att hon begått självmord. Men efter obduktionen för två veckor sedan pekar det mot att hon blev mördad. I måndags eftermiddag greps och anhölls Asrins pappa misstänkt för mordet på sin dotter.

Asrin Masifis pappa var hennes stora förebild.

De reste till Kurdistan tillsammans, kunde prata om allt och höll föredrag om hedersmord.

Nu misstänks han ha mördat sin dotter.

Asrin Masifi är död.

Hennes far är misstänkt för mordet.

- Jag får inte ihop det i mitt huvud, säger journalisten och författaren Jenny Dielemans.

Hon skrev "Motstånd", en bok om unga engagerade människor. En av dem som intervjuades var Asrin Masifi.

- Hon talade jämt om sin pappa. Alltid positivt. Hon sa: "Det finns idiotiska kurdiska pappor, men inte min pappa. Han är helt annorlunda, han peppar mig".

En nära relation

Aftonbladet har talat med en rad personer som kände Asrin Masifi. Alla vittnar om samma sak.

Hon beundrade, nästan dyrkade, sin pappa och de hade en mycket nära relation.

- Hon älskade sin pappa och talade alltid väl om honom. Asrin framhöll alltid hur modern och öppen familjen var och att hon kunde prata med sin pappa om vad som helst, berättar en vän.

Jolin Boldt, chefredaktör på invandrartidningen Sesam, kände Asrin Masifi väl. De höll kontakten även efter att Asrin slutat skriva i tidningen.

Reste till Kurdistan

- De gjorde så mycket tillsammans, hon och pappan. Förra sommaren reste de till Kurdistan. Hon hade längtat så länge och var så uppfylld av resan. Hon skrev underbara resebrev därifrån, säger Jolin Boldt.

Bara två veckor före dödsbudet fick Jolin Boldt ett mejl från Asrin. Ett glatt och engagerat mejl. Som vanligt.

Det var i efterdyningarna av debatten som följde Fadime Sahindals död.

- Asrin skrev att hon önskade att alla hade en familj som hennes.

Asrin Masifi var engagerad i alla frågor som gällde kurderna. Däribland debatten om hedersmord.

- Hon och pappan har varit hos olika kurdiska föreningar och grupper och diskuterat det här med hedersmord, berättar Jolin Boldt.

Redan som 12-åring bestämde hon sig för att flytta tillbaka till Kurdistan. Hon såg det som sin uppgift i livet att delta i utvecklingen i hemlandet och kämpa för kurdernas rättigheter.

Det var självklart att gifta sig med en kurdisk kille.

- Jag måste kunna säga "jag älskar dig" på kurdiska till honom, berättade Asrin i en intervju i Sesam.

Ogillade Fadime

Asrin Masifi ville förändra mycket i det kurdiska samhället. Politiken skulle inte vara förbehållen äldre män.

Samtidigt vände hon sig mot de fördomar om muslimer och kurder som hon menade att media sprider. Hon diskuterade hederskulturen men tyckte att kurderna blivit orättvist utpekade.

- Hon ogillade Fadime. Tyckte inte om att hon gick ut i media och berättade om hoten från sin familj. Asrin undrade hur man kunde göra så mot sin familj, säger en vän.

- Asrin nästan förnekade hederskulturen. Ville inte kännas vid den. Det skulle vara en oerhört tragisk ironi om det har hänt henne själv nu.

Jobbade med Mosaik

Efter att ha gått ut gymnasiet med höga betyg sökte hon till en utbildning i data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet.

Asrin Masifi beskrivs av vännerna som engagerad och oerhört ambitiös. Förutom data- och systemvetenskap på heltid läste hon kurdiska och en kvällskurs i rastänkandets historia.

Under hösten 2000 arbetade hon för tv-programmet "Mosaik". Asrin skrev också under en period krönikor i Sesam.

Vid sidan av studierna och journalistiken ägnade hon all sin tid åt kurdernas sak. Under ett år var hon sekreterare i Kurdiska Ungdomsförbundets styrelse.

Hon hoppade av för att bygga upp United Kurds Worldwide, en webbsida för kurder över hela världen. För att finansiera projektet jobbade hon extra på ett marknadsföringsföretag.

- Kurdfrågan var hennes liv. Hon ville leva för att sprida information om kulturen och språket, berättar en vän.

En allvarlig tjej

Hon beskrivs av många som en brådmogen kvinna. Som snarare verkade vara 30 än sina dryga 20 år.

- Det var en allvarlig tjej, hon tog inte lätt på saker. Drack aldrig, gillade inte fester och var extremt skötsam, säger vännen.

Joline Boldt:

- Jag grälade ofta med henne om att hon arbetade för hårt.

Före hennes död märktes ingen förändring hos Asrin. De som hade kontakt med henne den sista tiden säger att hon var positiv och glad.

- Det verkade som att livet lekte, säger en bekant.

Pappan grät

Hon var tillsammans med en kurdisk kille bosatt i Australien. De hade träffats på en chattsida för kurder. Men familjen uppskattade inte hennes val av pojkvän.

- Diskussionen om pojkvännen var väldigt ny när hon dog. Hon hade tagit upp det i familjen bara någon vecka tidigare, säger en vän.

Efter Asrins död har hennes närmsta vänner försökt stödja familjen. Några av dem fick komma på begravningen. Pappan var där och visade inget onormalt beteende.

Han grät.

Asrins artikel: ...nåde den som visar mig medlidande

Jens Kärrman, Hans Österman