Hon är sniken- inte slarvig

Det här anstår inte en vänsterledare

En vänsterledare ska inte fuska med skatten.

Så enkelt är det.

Men Gudrun Schyman drog av 120 000 kronor utan kvitton. Bland annat en gratisbiljett med SAS till Australien.

Precis som Mona Sahlin för nu åtta år sedan ursäktar sig Gudrun Schyman med att hon hade mycket omkring sig. Hon var slarvig, hade inte koll på läget och lät någon annan sköta deklarationen.

Det är kvalificerat skitsnack. En partiledare och riksdagsledamot som fått förmånen att beskatta andra bör kunna fylla i en vanlig deklaration. Saknas förmåga att fullgöra normala medborgerliga plikter bör man lämna riksdagen.

Uppåt väggarna

Skattemyndigheten i Malmö har haft roligt när de kollade Gudrun Schymans deklaration. Det mesta är nämligen helt uppåt väggarna.

En måltid på anrika restaurang Maxim i Paris, där särbon Jacques Öhlund bor, betalades av vänsterpartiet. Trots det drog Gudrun Schyman av 1 719 kronor.

En resa till Singapore, Nya Zeeland och Australien uppgav Gudrun Schyman "efter insänd komplettering" hade kostat 13 833 kronor som hon ville dra av.

Det pinsamma är att biljetten var gratis. Schyman drog nytta av sina Eurobonuspoäng och flög fritt till andra sidan jordklotet. Det enda hon behövde betala var 457 kronor i flygskatt.

En glöggfest för hundra personer vill Schyman också dra av för. "Gudrun och Jacques" stod som inbjudare. Skattemyndigheten är mindre imponerad och säger nej.

Försiktiga kamrater

Gudrun Schymans partikamrater är försiktiga i sina inledande kommenterar till skattefusket. Det kan bli andra tongångar redan i dag. Eller i helgen då besvikna vänsterpartister samlas till en efterklok eftervalsanalys. Varför övergav nästan var tredje väljare partiet i valet?

Gudrun Schyman framstår som allt annat än slarvig i sina avdragsförsök. Snarare verkar hon ha väldigt god ordning på kvittona, även dem som vänsterpartiet, riksdagen, TV 4 och Sveriges Radio redan hade betalt.

Däremot verkar hon ganska sniken. Vem drar annars av för gratisbiljetter?

Sträng politik

Vänsterpartiet har en mycket sträng skattepolitik. Enligt valmanifestet ska "de som tjänar mest betala en större del av sin inkomst i skatt".

Schyman tjänar dubbelt mycket som en genomsnittlig svensk. Lägenhet i Gamla stan, hus på Österlen, Gudrun Schyman tillhör en ekonomisk elit. Men när partiets skattepolitik ska omsättas i praktiken tycks hon inte längre vara med på noterna.

Lika skoningslös är partiet i sitt partiprogram. "Den återstående inkomstskatten ska omfördela från rika till fattiga och stärka rättvisan."

Inte populärt

Men hur rättvist är det att dra av och ta betalt för samma utgifter? Inte alls om man frågar skattemyndigheten. Väljarna är troligen inne på samma linje.

Gudrun Schyman ville i förra årets deklaration, innan skattemyndigheterna tog fram rödpennan, dra av 183 400 kronor för framför allt taxi, utlandsresor och representation. Anstår det en vänsterledare?

Här är alla avdrag som inte blev godkända

Läs också:

Lena Mellin

Publisert: