"Hans män samlade in pengar i Sverige"

NYHETER

Säpo: Vi kan bara gripa dem om de begår brott

Terrorister som ingår i Usama bin Ladins nätverk har befunnit sig i Sverige.

Det bekräftar Säpo.

Terroristerna som utbildats i bin Ladins läger har varit här för att sprida propaganda och samla in pengar.

Foto: REUTERS
De terroristtränade männen i Usama bin Ladins nätverk har besökt Sverige - för att sprida propaganda och samla in pengar.

Av Säpos öppna verksamhetsberättelse framgår att bin Ladins sympatisörer ägnar sig åt att sprida propaganda, samla in pengar och på olika sätt stödja sina meningsfränder.

Inget av detta är olagligt.

"Det är inte olagligt"

Sverige och Norge har inte skrivit på FN-konventionen som förbjuder finansiering av terrorism, vilket är orsaken till att varken norsk eller svensk säkerhetspolis kan ingripa.

- Vi vet att terrorgrupper länge har haft etablerade finansiella strukturer i Norge och andra skandinaviska länder, säger terroristexperten och forskaren Rohan Gunaratna vid St Andrews-universitetet i Skottland till den norska tidningen Verdens Gang.

Säpo vill inte gå in på terrornätverktets omfattning.

- Vi vill inte heller kommentera individer. Det är inte olagligt att åka på träningsläger, inte heller att sympatisera med organisationer, som bedriver internationell terrorism. Vi kan bara gripa dem om de begår brott i Sverige, säger Kurt Malmström, biträdande chef för säkerhetspolisen till TT.

"Medlemmarna flyttar runt"

Säpo anser att det finns ett internationellt islamistiskt nätverk med mycket rörliga medlemmar som flyttar runt mellan olika länder i Västvärlden.

De högst uppsatta medlemmarna besöker periodvis bin Ladins träningsläger i Afghanistan och Pakistan där de få paramilitär utbildning och ideologisk skolning.

Säpo vill inte gå in på om några av bin Ladins anhängare finns i Sverige för tillfället.

Den norska säkerhetspolisen uppger att de känner till flera personer i Norge som har eller har haft direkta förbindelser med bin Ladin.

Stein Vale, biträdande chef för norska Säpo, bekräftar för VG att bin Ladins organisation samlat in pengar i Norge.

Jens Kärrman