Jättekupp på Arlanda i natt

NYHETER

"Rånarna hade insiderinformation, vem som helst hittar inte rätt fram till gaten"

Foto: hasse ROSENTHAL
Säckar med pengar Rånarna slog till på Arlanda i går kväll och avlossade flera skott när de överrumplade Securitas och Falcks väktare som höll på att lasta säckar med pengar.

Securitas och Falcks väktare lastade säckar med pengar inne på Arlanda flygplats.

Då slog rånarna till - klädda i gula SAS-jackor.

De avlossade flera skott med automatvapen innan de flydde med bytet.

Foto: hasse ROSENTHAL
Rånarna använde sig av en Volvo 850 i flykten, som polisen senare hittade ett par kilometer från flygplatsen.

Ett 40-tal poliser jagade i natt rånarna.

- Vi har gått ut med rikslarm, säger Christer Holmer, vakthavande befäl i Stockholm.

Rånarna betraktas som farliga.

Bröt upp grindarna

De är beväpnade med automatvapen, som de i går kväll inte tvekade att använda. Enligt vittnesuppgifter kan det ha rört sig om AK4:or.

Rånarna tog sig in till det stängda flygplatsområdet i en Volvo 850 kombi genom att bryta sönder låset till en av grindarna.

- När de brytit upp låsen stängde de grindarna efter sig så att ingen kunde se att de tagit sig in, säger Barry Gunnarsson, stationsbefäl vid Arlandapolisen.

Han säger att både polisbilar och Falck-bilar ofta patrullerar vid grindarna.

- Vi har hård bevakning här, men rånarna visste exakt när de skulle ta sig in. Det här var ett mycket välplanerat rån, och rånarna måste ha haft insiderinformation, vem som helst hittar inte rätt fram till gaten, säger han.

Sköt mot väktarna

Två väktarpatruller, en från Securitas och en från Falck, befann sig strax efter 22-tiden vid flyget från London som precis taxat in vid gate 37 på Arlanda flygplats. Väktarna höll på att lasta in värdesäckar från planet i sina värdetransportbilar när rånarna slog till.

En bil med tre män körde upp mellan planet och Securitas bil.

- De var alla maskerade och de talade svenska utan brytning, säger Barry Gunnarsson.

Minst en av männen var beväpnad

De ska ha kommit över fem eller sex värdesäckar. Troligen rör det sig om betydande summor.

Gömde flyktbilen

En rånare började skjuta mot väktarna. Minst två skott avlossades mot Falckbilen. Ett träffade höger sida på huven, ett annat tros ha gått in i motorn. Men ingen människa skadades.

Efter rånet flydde rånarna österut längs en av landningsbanorna och tog sig ut från flygplatsen - trots att Falcks väktare först rammade rånarbilen, sen försökte köra efter den längs banan.

- Men väktarna fick motorstopp, förmodligen på grund av skador i motorn efter skottlossningen, säger Royne Käck.

Rånarna gömde flyktbilen i en lada strax utanför flygplatsen. Den hittades först vid halv två-tiden i natt.

Spred spanska ryttare

En och en halv timme tidigare, vid midnatt, hittades en likadan Volvo 850 delvis utbränd vid Almungevägen i höjd med Markim, ett par kilometer sydost om flygplatsen. Den misstänks vara rånarnas andra flyktbil.

Flyktvägen var inte svår att följa. Rånarna spred rökgranater och spanska ryttare längs vägen. Flera privatbilister körde in i de spanska ryttarna.

- Vi har haft vägavspärrningar runt om i Stockholm, men rånarna är fortfarande fria. Vi har ingen aning om vart de tagit vägen. Det var ett välplanerat rån, de slog till vid exakt rätt tillfälle, säger Christer Holmer.

Petter Ovander, Frida Johansson