Smältvägen blev Drottninggatan

NYHETER

Daniels grannar: Vi tycker alla att det är spännande

1 av 6 | Foto: idylliskt Hemma på Smältvägen i Ockelbo står de faluröda husen på rad. Daniel är ofta här och hälsar på. Tidigare i sommar var Victoria med och träffade hans föräldrar.

OCKELBO

Hemma i Ockelbo har gatan där Daniel Westling växte upp fått ett nytt namn i folkmun: Drottninggatan.

Daniel och Victoria visar nu sin kärlek öppet för släkt och vänner.

Nyligen var kronprinsessan med när en av Daniels bästa kompisar gifte sig.

- Men Daniel har inte förändrats. Han är fortfarande en vanlig kille från Ockelbo, säger barndomsvännen Benny Svanberg, 29.

Precis som Daniel Westling är han uppväxt i lilla Ockelbo i Gästrikland. I tre år gick han och Daniel i samma klass på högstadiet i Perslundaskolan.

Så sent som för en vecka sedan träffades de när en annan gammal klasskamrat, Andreas Nylin, 28, gifte sig. Med på bröllopet var också kronprinsessan Victoria.

- Det kändes kanske lite krystat i början eftersom hon fick så mycket uppmärksamhet. Men sedan var det precis som att prata med vem som helst, säger Benny Svanberg.

Men ändå inte. Det är inte alla barndomskompisar som har en flickvän med ständig Säpo-eskort.

Alla känner varandra

I villaområdet där makarna Eva och Olle Westling bor känner alla varandra. Man stannar och pratar med grannarna över staketet. Barnen spelar i samma fotbollslag. Trädgårdarna är välskötta och svenska flaggor pryder de faluröda, likadana villorna.

Men när Victoria tidigare i sommar besökte sin nya pojkväns föräldrar över helgen stod plötsligt Säpos bilar parkerade på gatan. Grannarna höll sig på respektfullt avstånd.

- Nej, jag såg henne inte. Man vill ju inte störa. Men nog tycker vi alla att det är spännande. När nyheten om Daniel och Victoria kom ut fanns det inte en tidning kvar att köpa i hela Ockelbo, säger grannflickan Emily Andersson, 18.

Hon minns pojken i huset tvärs över gatan med lite generad beundran:

- Han var alltid så fin och trevlig. Han brukade stanna och prata med min mamma.

Trevlig är ett ständigt återkommande ord när vänner och bekanta ska beskriva Daniel Westling. Skötsam och sportintresserad är andra typiska epitet.

Pappan var socialchef

Familjen Westling flyttade till Ockelbo när pappa Olle fick jobb som kommunens socialchef i början av 80-talet.

Daniel fick snabbt kompisar hemma på Smältvägen. Rabo skola, där Daniel gick i låg- och mellanstadiet, ligger inte långt bort från det idylliska villaområdet. De flesta klasskamraterna följde sedan med till högstadiet i Perslundaskolan.

- Det var bra sammanhållning i klassen. Daniel var gullig, men han umgicks nog mest med killarna, säger klasskompisen Lena Koppars, 29.

Fritiden dominerades av idrott i olika former. Daniel Westling är fortfarande en renlevnadsmänniska som nobbar alkohol och feta såser.

Numera driver han det exklusiva gymmet Master Training på Regeringsgatan i Stockholm. Det var som prinsessornas personliga tränare han först lärde känna Victoria.

- Daniel var en hockeykille i första hand. Fotbollen bytte han ganska snabbt mot golf. När han var 15 stod han alltid på fotbollsplanen nedanför huset och slog golfbollar, säger Börje Hallin, före detta granne och ordförande i Ockelbo IF.

"Han var en teknisk talang"

I tidiga tonåren flyttade Daniel Westling över till den större hockeyklubben Hofors HC, där han spelade på elitnivå. Den tid som inte upptogs av hockey, golf och skola tillbringade Daniel på motocrossbanan utanför Ockelbo.

- Pappan körde honom till tävlingarna och hjälpte till i klubben. Daniel var en teknisk talang, säger Arne Lindström, före detta tränare i SMK Ockelbo.

Ingen blev förvånad när Daniel gick ut nian med femma i gymnastik. I övrigt hade han genomgående treor och fyror i betyg.

I gymnasiet valde han att gå tvåårig social linje i Sandviken. Enligt vännerna ville han slippa skolbänken så fort som möjligt.

Jobb som personlig tränare

Även lumpen blev ett störande avbrott för Daniel. Han bytte ner sig i graderna på I14 i Gävle för att slippa ut snabbare. Trots det muckade han i 1993 med toppbetyget 10-9-8.

En tvåårig utbildning till friskvårdskonsulent på Lillsveds Folkhögskola på Värmdö utanför Stockholm ledde till jobb som personlig tränare på olika gym.

Sedan 1996 bor Daniel Westling i Stockholm, där han har en lägenhet på Birger Jarlsgatan mitt i stan.

- Han ville lyckas och har satsat precis allt på sitt företag. Han jobbar nästan jämt, har en vän tidigare sagt till Aftonbladet.

Det hindrar inte att han håller kontakten med hembygden. I samband med rikskända Ockelbo marknad i slutet av juni festade han med vännerna på en lokalkrog i centrum. Och precis som alla andra där hemma håller han noga reda på hur det går för Ockelbo basket.

- När vi spelar i Stockholm kommer han alltid och tittar, säger ungdomsvännen och baskettränaren Johan Stark.

Katarina Sternudd