Misstänkta terrorister gripna i Tyskland

NYHETER

Flera tillslag det senaste dygnet

Tysk polis har gripit sex misstänkta terrorister i Hamburg.

Det är bara en av många rapporter om personer med koppling till terrornätverket al-Qaida från det senaste dygnet.

Här är några av de viktigaste.

Tyskland: Sex män togs in till förhör efter en gryningsräd mot ett antal lägenheter i Hamburg i norra Tyskland tidigt på onsdagen.

Ytterligare en person greps senare i Italien och polisen söker nu efter en åttonde person som misstänks ha ingått i gruppen.

Männen är mellan 28 och 51 år och misstänks ha planerat genomföra terrorattacker; exakt vad männen ska ha planerat är fortfarande oklart.

Kopplingar till självmordspiloterna

Staden Hamburg har tidigare figurerat i samband med utredningen mot Usama bin Ladins terroristnätverk al-Qaida.

Bland annat hade tre av självmordspiloterna som genomförde attackerna den 11 september - däribland ringledaren Muhammed Atta - tidigare studerat och bott i Hamburg.

Och en av de män som nu gripits misstänks ha haft starka anknytningar till gänget runt Atta, uppger nyhetsbyrån AP.

Pakistan: På onsdagen dödades sju människor när en bil skulle kontrolleras i en vägspärr i Kohat, sydväst om Peshawar.

De fyra männen i bilen började plötsligt skjuta med automatvapen och kasta handgranater mot polismännen och militärerna i vägspärren. Tre av männen dödades i bilen. Den fjärde sköts till döds när han försökte fly från platsen.

Enligt pakistanska talesmän handlade det om fyra utländska al-Qaidaterrorister på väg från Wana där en stor al-Qaidastyrka uppges hålla till.

Utöver de fyra männen i bilen dödades en polisman, en militär och en pakistansk underrättelseman, uppger nyhetsbyrån AP.

Pakistan: Det var al-Qaida som låg bakom attacken mot det amerikanska konsulatet i Karachi för en månad sedan. Det uppger Pakistans inrikesminister Moinuddin Haider, som hävdar att man nu har trovärdig information om vilka som planerade och genomförde attacken.

Tolv människor dödades och ett 50-tal skadades när mer än 100 kilo sprängmedel exploderade utanför USA:s konsulat den 14 juni.

Australien: De bägge australiensare som sedan slutet av förra året hålls fångna av den amerikanska militären kan räkna med att få sitta bakom lås och bom tills kriget mot terrorismen är över, sa en australisk talesman på onsdagen.

En av männen, en 26-årig lantarbetare från norra Australien, sitter sedan december fången i den amerikanska militärens fångläger Guantanamo på Cuba. Han anklagas för samröre med al-Qaida under den tid han var i Afghanistan.

Den andre mannen, en 43-åring med både egyptiskt ursprung, greps i Pakistan i oktober. Även han misstänks för samröre med al-Qaida i Afghanistan, men inga formella anklagelser har ännu riktats mot honom.

Fredrik Rundkvist, TT