Turisten brände ner bocken

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisen tvingades rädda amerikanen från arga Gävlebor

För femte året i rad brann julbocken i Gävle.

En 51-årig amerikan från New Orleans greps direkt.

Och fick räddas av polisen från arga Gävlebor.

Foto: Mathias Forslöf
Bocken brinner - igen Den 51-årige amerikanen satte eld på julbocken i Gävle. Elden tog sig snabbt och julbocken brann upp på några minuter.

Det började som så många år förr. En ensam man klädd i mörk jacka smög över staketet som omgärdar julbocken på Slottstorget. Han satte sin blå tändare till halmen och på några sekunder var julbocken övertänd.

Fast till skillnad från tidigare år så greps mannen. Av Gävlebon Mikael Sjudin, 31.

- Vi satt i bilen och såg honom. Så jag hoppade ut och sprang i kapp. Allt kändes overkligt. Det enda han sa var att han måste hålla ställningarna uppe och bevara traditionen. Han grinade faktiskt lite också, säger Mikael Sjudin.

Höll fast pyromanen

Han höll fast amerikanen tills polisen kom. Samtidigt hade en hel del folk börjat samlas kring dem och stämningen började bli aggressiv på torget.

- När polisen hade honom i bilen var det en kvinna som hotade honom och skrek att han hade förstört julen för alla barnfamiljer, säger Mikael Sjudin.

Polisen förde snabbt bort mannen.

- Det hann aldrig bli någon riktig lynchstämning, säger Åke Olsson vid Gävlepolisen.

I går hölls bara ett kort förhör med mannen. Det enda som är känt är att han är från USA, på tillfälligt besök i Sverige och bodde på ett hotell i Gävle. Han anhölls och fick stanna i häkte över natten.

I dag kommer fler förhör att hållas. Det troliga är att han åtalas för grov skadegörelse.

- Det här är bra. Ett mycket bra ingripande av allmänheten, säger Åke Olsson.

Sedan den första bocken brann 1966 har bara två gärningsmän gripits. Trots att bocken har brunnit ett tjugotal gånger. Så Mikael Sjundin har lyckats med något som polisen i många år har misslyckats med.

- Man måste ju ställa upp för Gävle. Jag kirrade det och de hyllade mig som en hjälte efteråt. Så nu känner jag mig ruggigt nöjd, säger han.

Köpmännen betalar bocken

Sedan 1996 kan bocken beskådas i direktsändning på internet. I år frystes bilden på Gävle kommuns hemsida en minut innan elden anlades. Direktsändningen har stannat på en reslig bock i stället för den askhög som är allt som är kvar på Slottstorget i Gävle. Om sabotage ligger bakom den frysta bilden kunde inte polisen svara på i går.

Det är Söders Köpmän i Gävle som bekostar bocken och i många år byggdes julbocken av stadens brandmän, men de senaste åren har byggandet skett av ett 15-tal arbetslösa under ledning av Håkan Ollikalla från Gävle kommun.

- Det är synd att den inte klarade julafton i alla fall, säger Håkan Ollikalla.

De senaste fem årens anlagda bränder är fortfarande ouppklarade, men polisen har inget större hopp om att knyta amerikanen även till dem.

35-årig tradition tutta på bocken i Gävle

Dennis Larsson

Publicerad: