Trafikverket får tillbaka järnvägsunderhåll

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vill föra över basunderhållet av järnvägen till Trafikverket. Arkivbild.
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vill föra över basunderhållet av järnvägen till Trafikverket. Arkivbild.

Regeringen fortsätter nu att stärka den statliga kontrollen av järnvägsunderhållet.

– Vi vill föra över hela statliga Infranords basunderhåll av järnvägen till Trafikverket, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till TT.

Socialdemokraterna gick till val på att öka det statliga greppet över järnvägsunderhållet. Trafikverket har redan fått i uppdrag att tydligare styra upp både leveransuppföljningar och underhållsbesiktningar av järnvägsunderhållet.

Nu vill regeringen ta ett steg till och helt föra över det statliga bolaget Infranords basunderhåll av järnvägen till Trafikverket.

Definitionen av basunderhållet är att säkerställa den dagliga driften av järnvägens punktlighet och robusthet.

Stor satsning

– Detta innebär att en del av Infranords verksamhet kommer att få föras över till Trafikverket så att de i egen regi bedriver basunderhåll, säger Tomas Eneroth.

Infranord är ett statligt järnvägsentreprenadbolag som har i uppgift att underhålla och modernisera järnvägen.

– Vi genomför en stor satsning på järnvägsunderhåll. Vi ökar varje år järnvägsunderhållet med 1,34 miljarder kronor extra. Det är en mycket kraftig ökning av järnvägsunderhållet, vilket kommer att innebära stora utmaningar för dem som jobbar med järnvägsunderhållet.

Bättre punktlighet

– Vi gör detta för att vi vill fullfölja det vi gick till val på med ökat statligt ansvarstagande för järnvägsunderhållet och för att vi bedömer att detta är en grundläggande förutsättning för att få bättre punktlighet och bättre stabilitet i vårt järnvägssystem med de kraftiga ökningar vi har framöver på järnvägsunderhållssidan, säger Eneroth.

Förändringen kommer att innebära att Trafikverket får en väsentligt större andel av underhållet på järnvägssidan framöver. Men enligt Eneroth kommer det inte att påverka andra underleverantörer på marknaden, eftersom den ökar totalt till följd av regeringens ökade satsningar på underhåll.

Exakt när förändringen ska genomföras ska nu utredas, enligt Tomas Eneroth.

Fackförbundet Seko välkomnar beskedet.

"Vi har i nästan 10 år drivit frågan om att samhället måste ta ett större ansvar för underhållet av järnvägen. Det är därför glädjande att regeringen nu tar ett viktigt steg i rätt riktning för att få bättre ordning på järnvägsunderhållet", säger Sekos ordförande Valle Karlsson i ett pressmeddelande.

Publicerad: