3000 nya Saab och Volvo sjönk i havet

Bilfraktfartyget Tricolor krockade i natt i Engelska kanalen

Nästan 3 000 fabriksnya bilar gick i djupet när två lastfartyg i natt krockade i engelska kanalen.

Bilar från Saab, Volvo och BMW – värda uppskattningsvis nästan en miljard kronor – ligger nu på botten.

lastat med fabriksnya bilar Det norska bilfraktfartyget Tricolor var på väg till USA när det sjönk tidigt på lördagmorgonen efter en kollision i Engelska kanalen. Besättningen undsattes och det finns inga rapporter om personskador. Däremot försvann närmare 3000 nya bilar, varav de flesta Volvo och Saab, ned i djupet. Arkivbild.
lastat med fabriksnya bilar Det norska bilfraktfartyget Tricolor var på väg till USA när det sjönk tidigt på lördagmorgonen efter en kollision i Engelska kanalen. Besättningen undsattes och det finns inga rapporter om personskador. Däremot försvann närmare 3000 nya bilar, varav de flesta Volvo och Saab, ned i djupet. Arkivbild.

I kraftig dimma krockade det norskregistrerade fartyget Tricolor med det Bahamasregistrerade containerfartyget Kariba. Det senare klarade krocken, medan Tricolor till stora delar täcks av vatten. Den franska kustbevakningen uppger att det låga tidvattnet gör att det delvis sticker upp över ytan.

Direkt efter kollisionen fick Tricolor väldigt kraftig slagsida, men det tog en och en halv timme innan fartyget sjönk.

- Det verkar som en evighet, men det går ganska fort när man är i en sådan situation, säger Per Rönnevig, talesman för rederiet Wallenius Wilhelmsen.

Ingen ombord skadades

- Det var 24 människor ombord. Ingen av dem skadades och allt gick väldigt bra.

Efter kollisionen skickade rederiet direkt ut ett fartyg och dykare till platsen för att förhindra utsläpp.

- Det ligger på 27 meters djup så man kan hålla ständig uppsikt på det, säger Per Rönnevig.

Fartyget var lastat med 77 traktorer, kranar och vagnar och inte mindre än 2 862 bilar från Saab, Volvo och BMW – avsedda för den amerikanska marknaden. Uppskattningsvis ligger marknadsvärdet på bilarna från Volvo och BMW kring 350 000 kronor styck. För Saab handlar det nästan uteslutande om modellen 9-3 och marknadsvärdet ligger kring 250 000 kronor. Sammanlagt betyder det att lasten borde ha ett värde på strax under en miljard kronor.

Dyrare bilar till USA

- Till USA är det alltid lite dyrare bilar som säljs, säger Olle Axelsson på Volvo.

Företaget vet inte exakt hur många bilar man hade ombord, men drygt räknar med att det handlar om drygt hälften av bilarna. Det är alla möjliga sorter, säger Olle Axelsson, informationschef på Volvo Personbilar, till aftonbladet.se.

Skepp, skrov, maskineri och last är separat försäkrade.

- Skeppet är försäkrat till 40 miljoner dollar och lasten till mellan 40 och 50 miljoner dollar, säger Per Rönnevig.

Bilarna är alltså försäkrade under frakten, men kraschen kan ändå få konsekvenser för Volvo. Framförallt i form av en bristande tillgången på bilar i USA.

- Det är inte bra. Det är olyckligt, eftersom vi de senaste månaderna fått upp farten på försäljningen i USA, säger Olle Axelsson.

I lasten fanns en rad modeller från Volvo, som V40, V70, S40 och S60. De flesta av dem finns på lager, men den nya bil – stadsjeepen XC90 – som den amerikanska marknaden är mycket intresserad av finns bara som nyleverans.

- I USA har återförsäljarna egna lager och vi får se om de kan hjälpa varandra, säger Olle Axelsson.

Förseningar i leveranserna

Även Saab räknar med vissa förseningar i leveranserna i USA. De 500 bilarna ska dock snabbt kunna ersättas.

- Det handlar om en eller två dagars produktion, säger Niklas Andersson, informationschef på Saab Automobile, till aftonbladet.se.

- Det är klart att det är allvarligt när en båt sjunker med 500 bilar. Men det ska inte behöva bli några gigantiska förseningar.

Ingen människa skadades när de två fraktfartygen rammade varandra, men det ena fartyget gick till botten med sin värdefulla last.

Mattias Lundell

Publisert: