Datorspelet blev sjuttonåringens död

Publicerad:
Uppdaterad:

Fick svår epilepsi efter tio timmar framför skärmen

I stället för att gå hem efter jobbet på internetkafét började Lei Pui Sang, 17, spela dataspel.

Efter tio timmar föll han ihop och återfick aldrig medvetandet.

- Dataspel kan utlösa ett epileptiskt anfall om det flimrar mycket, säger läkaren Per Gustavsson på Karolinska sjukhuset.

KOLLapsade Tio timmar framför datorn med det populära spelet "Diablo 2" blev för mycket för Lei Pui Sang, 17.

Den dataspelsintresserade Lei Pui Sang jobbade på ett dygnet runt-öppet internetkafé i Hongkong och stannade ofta kvar för att spela dataspelet Diablo 2. Arbetskamraterna har berättat att han var besatt av spelet.

Enligt tidningen The Sun fann hans arbetskamrater Lei Pui Sang liggande över tv-spelet - medvetslös. Några timmar senare dog han av misstänkt hjärtfel.

Ingen har dött i Sverige

Men enligt Hjalmar Hedman, som är produktchef på Panvision som distribuerar Diablo 2 i Sverige, behöver man inte vara orolig.

- Nej, men spelar man extremt länge så är det självklart inte bra för hälsan. Å andra sidan är det inte så bra att spela Monopol i 15-20 timmar i sträck heller.

I Sverige har ingen dött efter att ha spelat tv-spel. Men forskare har hittat flera biverkningar av för mycket spelande.

Huvudvärk, epilepsi och musarm är några av de symptom som kan uppstå om man sitter för länge framför tv-spelet. Arbetslivsinstitutet har också fått rapporter från unga människor med musarm.

- Det ringer unga människor som inte kan röra högerarmen, säger Ewa Wigaeus Tornqvist, docent i arbetsmedicinsk fysiologi på Arbetslivsinstitutet.

Varningstexter finns

På förpackningarna till många dataspel finns varningstexter. Där uppmanas spelaren att inte sitta för många timmar i sträck och att omedelbart stänga av om det börjar flimra för ögonen.

Hjalmar Hedman uppmanar spelarna att ta det försiktigt:

- Ta en paus från spelet och gör någonting annat. Ta en promenad eller en fika så att du får ett avbrott.

Så undviker du att skadas

Ta pauser och rör på kroppen.

Johan Bratt

Publicerad: