Han jobbade in i det sista

NYHETER

Sönerna fanns vid Gunnar Arvidsons sida när han dog

1 av 8 | Foto: ROLF PETTERSON
böcker var hans stora intresse I tv-programmet Läslustan fick Gunnar Arvidson möjlighet att arbeta med sitt största intresse - böcker. Bertil R Widerberg i Svenska deckarakademien bertättar: "Han arbetade aldrig med manus, trots att det var direktsändning. Han lyckades ändå alltid att hålla tiderna."

Tv-legendaren Gunnar Arvidson är död.

Den folkkära programledaren blev 78 år.

Hans långvariga sjukdom fick ett hastigt förlopp mot slutet.

- Vi vakade vid pappas sjuksäng hela sista veckan, säger sonen Bosse Arvidson.

Gunnar Arvidson var en av tv:s pionjärer. Med folkkära program som Sveriges Magasin, Café Sundsvall, Läslustan och Mitt i naturen var han från 70-talet och framåt en av SVT:s största profiler. 1986 och 1987 valdes han till Årets manliga tv-personlighet av Aftonbladets läsare. Samma år gick han igenom en svår hjärtoperation.

Gunnar Arvidson kom tillbaka - i tv-rutan och som författare. Men för en tid sedan blev han sjuk igen.

- Han var inne på sjukhus några gånger det senaste året, säger vännen Maj Sjöwall.

Under förra söndagen försämrades Gunnar Arvidsons tillstånd och han fördes till Södersjukhuset i Stockholm. I fredags gick han bort.

"Han somnade in"

- Den sista veckan låg han inlagd på sjukhus. Det blev ett bra slut. Beskrivningen som man brukar ge - att han somnade in - passar bra, säger sonen Bosse Arvidson till Aftonbladet.

- Vi var med alla tre bröderna på sjukhuset den sista veckan. Då hade han svårt att prata, men det känns som vi hann med.

Sönerna reste direkt till Stockholm och är glada för den sista veckan tillsammans.

Även om Gunnar Arvidson var sjuk en längre tid så skrev och arbetade han in i det sista. För bara någon vecka sedan gjorde han den sista intervjun.

Gjorde nyss intervju

- Han var i Mariefred och intervjuade deckarförfattaren Ulla Trenter. Han arbetade in i det sista med den artikeln, men han hann aldrig göra den färdig, säger Bertil R Widerberg, redaktör för deckartidningen Jury och medlem av Svenska deckarakademien.

Han berättar att vännen under året ansvarade för en artikelserie om etablerade deckarförfattares debuter. De som mötte Gunnar Arvidson beskriver honom som en klurig och kunnig utfrågare.

Tipsade om böcker

När det gällde böcker gick det lätt. Hela livet uppskattade han att läsa. Under åren med Läslust - där han tillsammans med bortgångne Carl Olof Josephson tipsade om böcker - blev det ett jobb. Men under de sista åren blev böcker åter ett brinnande intresse för Gunnar Arvidson.

- Naturen var mera en del av arbetet på tv. Men läsningen var det stora intresset. Den hade han alltid, säger Bosse Arvidson.

Skrivandet fanns också före tv-karriären. Han arbetade länge som journalist och en kort period på 60-talet var han också chefredaktör på Aftonbladet.

Gunnar Arvidson blev änkling 1994 och sörjs i dag närmast av sina tre söner.

Så minns vi tv-profilen Gunnar Arvidson

Mattias Lundell, Zendry Svärdkrona