TV 4 vill stoppa kändisarna

NYHETER

Olyckligt att de medverkar i ja till EMU-kampanjen

1 av 2 | Foto: PERNILLA WAHLGREN KVAR TV 4 upptäckte att Pernilla Wahlgren är en av frontfigurerna för kampanjen för euro. Nu försöker de stoppa henne. Martin Timell har redan hoppat av.

TV 4 vill stoppa Martin Timell och Pernilla Wahlgren från medverkan i en kampanj för euro.

I går hoppade Timell av som frontfigur.

- Men jag ska fortfarande vara med i uppropet. Det kan jag göra som privatperson, säger han.

Stiftelsen Sverige i Europa, som huvudsakligen finansieras av Svenskt Näringsliv, drog i går igång en kampanj för svenskt medlemskap i EMU.

Vid en pressträff berättade ett dussintal personer, bland andra Ericssons styrelseordförande Michael Treschow och förra borgarrådet Stella Fare, hur de ska engagera sig i frågan.

Finns på hemsidan

Två av kampanjens mest kända namn lyste dock med sin frånvaro - TV 4:s programledare Martin Timell och artisten Pernilla Wahlgren.

De medverkar däremot på kampanjens internetsajt.

Där har de undertecknat ett upprop och uttalar sig med namn och bild om fördelarna med euro.

"Om man inte är med och leker, kan man inte vara med och bestämma reglerna. Ingen har varit delaktig genom att stå utanför", säger Timell på sajten.

Pernilla Wahlgren säger:

"För en shopoholic som jag, så är det naturligtvis fantastiskt att kunna shoppa sig Europa runt med en och samma valuta."

Martin Timell är en av TV 4:s tyngsta programledare och inte minst känd från Äntligen hemma.

Pernilla Wahlgren leder ett barnprogram i TV 4 tillsammans med sin bror.

TV 4 försöker nu stoppa deras medverkan i euro-kampanjen.

- Det är djupt olyckligt och det har jag pratat med Martin om. Han kommer inte att vara ett affischnamn för ett svenskt ja till euron, säger TV 4:s programdirektör Eva Swartz till TT.

Vill ha kvar namnet

- Han har ringt och sagt att han vill att de ska ta bort hans bild och citat. Privat har han åsikten att Sverige bör gå med i EMU, men han kommer inte att vara med i deras reklam.

När Aftonbladet talar med Martin Timell låter det annorlunda.

- Mitt namn ska vara kvar på uppropet. Jag uttalar mig som privatperson tillsammans med hundratals andra och det tycker jag att jag kan göra. Jag är ju inte politisk reporter på TV 4.

- Däremot ska jag inte vara frontfigur för kampanjen. Av misstag fanns mitt ansikte på startsidan på sajten och då reagerade TV 4. Men det har plockats bort nu.

Pernilla Wahlgren säger till Aftonbladet att hon ska vara kvar i uppropet, åtminstone tills vidare:

- TV 4 kan inte styra vad vi gör som privatpersoner, men tycker de att det är något problem att mitt namn är med på hemsidan får jag väl plocka bort det, säger hon.

Hans Österman