Kraftig lavin i Härjedalsfjällen

NYHETER

Inga tecken på att människor drabbats

En kraftig lavin har upptäcktes i dag i Hamrafjällen i Härjedalen.

På lördagen sökte fjällräddningen med hundar i området och i kväll kunde arbetet avslutas.

– Området har sökts igenom en gång och ingen människa har hittats, säger Ola Sundkvist, vakthavande vid polisen i Östersund.

Lavinen upptäcktes av skidåkare strax efter klockan tolv i dag. Den var stor och ligger inom ett lavinskyddat område i Hamrafjällen, Tänndalen.

– Hundar och sammanlagt tolv man har gått igenom området som är hundra meter brett och Sammanlagt 70 meter långt. De har inte fått några indikationer på att någon människa skulle finnas i snömassorna, säger Ola Sundkvist.

Och tillägger:

– Det är ännu inte någon som har anmälts försvunnen och i samband med mörkrets inbrott avbröt man.

Spår nära lavinen

Fjällräddningen arbetade metodiskt igenom området. Ett antal spår nära lavinen gjorde att tog situationen på tän större allvar.

– Några skidspår som ledde in i området gjorde att vi drog i gång en omfattade räddningsaktion, men lyckligtvis fanns ingen människa i snömassorna, säger Thomas Alexi som är ordförande i Härjedalens fjällsäkerhetsförening, till TT.

Man mätte dessutom lavinens bredd, längd och djup vid brottkanten för att få en uppfattning om hur stora snömassor som gått.

– Det rör sig om en ganska rejäl lavin, säger Luppen Törnberg på Hamrafjället till Östersundspostens nätupplaga.

Personal från skidanläggningen och fjällräddare var snabbt på plats och det finns ännu inga tecken på att någon människa dragits med i snömassorna. Några spår in i lavinen har inte upptäckts och sonderingen gav inget utslag. Även lavinhundar togs in och vid 14-tiden var ytterligare personal och hundar på väg.

Mattias Lundell