Forskare: Kompiskänslorna styr

1 av 2 | Foto: Kurt Hellström, vd på Ericsson, får en vänskaplig klapp på axeln av Lars Ramqvist, då styrelseordförande i Ericsson, i dag på samma post i både Skandia och Volvo.
NYHETER

Det är kompetens som gäller, inget annat, enligt styrelseordförandena i Aftonbladets undersökning.

Men i själva verket styrs valen mycket av känslor, anser forskare.

- Ju högre poster, desto mindre handlar det om formella kriterier, och mer om känslorna för en person, säger Markus Kallifatides vid Handelshögskolan i Stockholm som skrivit en avhandling om företagsledares vardag.

- Det handlar om vem man kan lita på, vem man är kompis med. Men det är inte helt okej att säga att man rekryterar på känsla.

"Män väljer män"

Charlotte Holgersson, organisationsforskare på Handelshögskolan, arbetar just nu med en avhandling om hur företagsledare rekryteras.

Hon berättar att det pratas mycket om personkemi och relationer, att det ska "kännas rätt" .

- Man skulle kunna säga att det redan i dag förekommer en dold och informell kvotering.

Styrelseordförandena menar att det är kompetens och lämplighet som räknas. Charlotte Holgersson kommenterar det så här:

- Kompetens och lämplighet är luddiga begrepp, som beror på vem som definierar dem. Om man tycker att kvinnor är svaga, inte tar för sig och inte vill ställa upp 24 timmar om dygnet - då kanske man inte tycker att kvinnor är lämpliga.

Varför säger nästan alla nej till kvotering?

- Att kvotera antyder att det skulle vara så att dagens kompetensbedömning inte är helt objektiv, och det är mycket, mycket känsligt. Kan det betyda att man själv inte är värd sin post, och att de man själv valt inte är värda sina tjänster? säger Markus Kallifatides.

"Naket egenintresse"

- Dessutom: Om fler kvinnor kommer in betyder det att antalet välbetalda högstatuspositioner för män minskar. Jag kan se en nyans av naket egenintresse i det här.

Markus Kallifatides är fundersam över att så många män med makt säger att det är så viktigt att få in kvinnor.

- Om de verkligen tyckte det hade de väl fixat det? Jag är inte övertygad om att alla i själ och hjärta tycker så.

Cecilia Gustavsson